Szybkie curry z batatów i białej fasoli
Curry po prostu uwielbiam. Gotuję je co najmniej dwa razy w tygodniu i wciąż nie przestaje fascynować mnie ile różnych smakowitych kombinacji można uzyskać. Najbardziej lubię curry w stylu tajskim, warzywne, w kremowym kokosowym sosie, pełne koloru i egzotycznych aromatów.
Curry z batatów i białej fasoli nie jest typowym tajskim daniem, chociaż ma z nimi wiele wspólnych cech. Zastosowanie batatów i fasolki jest być może bardziej typowe dla kuchni europejskiej, ale smakuje wyśmienicie. Taka mała fuzja, a cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Jest to potrawa jednogarnkowa, szybka, idealna nawet w przeddzień zaplanowanych zakupów. Wystarczy osamotniony słodki ziemniak i kilka puszek, które i tak już od dawna zalegały w spiżarni. Pozostałe składniki każdy szanujący się sympatyk kuchni tajskiej zawsze ma pod ręką.Składniki:
(4-5 porcji)
- 1 średni batat (około 400g)
- 1 puszka białej fasoli (400g)
- 1 puszka pomidorów bez skórki (krojonych)
- 1 cebula (150g)
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- spora szczypta suszonych liści curry
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego (pomiń w wersji wegańskiej)
- 300ml mleczka kokosowego
- 1 limonka
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- dymka do podania
Przygotowanie krok po kroku:
- Batata obierz i pokrój w 2cm kostkę.
- Cebulę pokrój w grubą kostkę.
- Na oliwie przesmaż pastę curry, po chwili dodaj bataty i cebulę. Zeszklij.
- Dodaj przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, liście curry i puszkę pomidorów.
- Dodaj sos sojowy i rybny i duś całość pod przykryciem do miękkości.
- Gdy bataty zmiękną (nie mogą się rozpaść), dodaj puszkę fasoli wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Dodaj mleko kokosowe i ponownie doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj wyciśnięty sok z limonki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. - Przed podaniem posyp ukośnie pokrojoną dymką.
Smacznego!