Szybki dżem pomarańczowy z tymiankiem - Co na wege obiad?
Dżem pomarańczowy expres ;-) nagle mi się zachciało dżemu pomarańczowego, poszłam więc do kuchni, wyparzyłam pomarańcze i zrobiłam z nich 0,5 l słoik dżemu z tymiankiem.
Składniki:
- 4 nieduże pomarańcze,
- sok z1/2 cytryny,
- ok 1/2 szklanki wody,
- cukier do smaku (dałam 3 łyżki),
- 1 płaska łyżeczka agar-agar,
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego.
Wykonanie:
Wyparzyć pomarańcze, obrać je ze skórki, pozbywając się jak najwięcej białej skórki (albedo). Pokroić je drobno, wrzucić do garnka z wodą. Skórkę z połowy pomarańczy obkroić z albedo, zostawiając tylko pomarańczową część (najlepiej robi się to na desce rozkładając skórkę na płasko i wycinać ostrym nożem). Skórkę pokroić w drobną kostkę, dodać ją do gotujących się pomarańczy, dodać również tymianek. Gdy pomarańcze się rozgotują dodajemy do smaku cukier, czekamy aż się rozpuści. Do soku z cytryny dodać agar-agar, dobrze wymieszać, można również dodać łyżkę gotujących się pomarańczy i połączyć je z agarem. Wlać do garnka, po wymieszaniu jeszcze chwilę gotować (można odłożyć trochę na talerzyk zobaczyć czy gęstnieje). Przełożyć do słoika, odstawić do ostygnięcia, zjadać na zimno na chlebie (najlepiej smakuje na spieczonym toście ;-) ).
Smacznego!!!