Szybki deser, czyli jabłka w cieście francuskim
Idealna propozycja na niedzielny podwieczorek, dla całej rodziny. Ciasto francuskie, jest idealnym materiałem do zapiekania owoców ?
Wystarczy krótko podsmażyć jabłka i zawinąć je w zgrabne koperty z ciasta francuskiego. Ten deser, znakomicie smakuje na ciepło ?
Składniki na jabłka zapiekane w cieście francuskim / 8 porcji- 1 rolka ciasta francuskiego ( u mnie XXL )
- 3 większe jabłka
- łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 rozkłócone jajko
- kieliszek rumu
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, cynamon i cukier. Smaż chwilę mieszając na małym ogniu, do czasu, kiedy jabłka lekko zmiękną. Dodaj rum, chwilę całość podgrzewaj i odstaw.
Ciasto francuskie, podziel na osiem równych kwadratów. Na połowie każdego kwadratu, rozłóż porcję jabłek. Brzegi ciasta, dokładnie połącz, formując zgrabne trójkąty. Na wierzchu każdej koperty, zrób trzy małe nacięcia.
Na blaszce, rozłóż papier do pieczenia. Na papierze, ułóż koperty. Każdą posmaruj, roztrzepanym jajkiem.
Piecz w temperaturze 180 stopni, około 15 minut, do zrumienienia. Taki deser, jest najsmaczniejszy na ciepło ?
Smacznego ?