Szybki chlebek bananowo-czekoladowy
Chlebek bananowy to rodzaj słodkiego pieczywa śniadaniowego. Kiedy zobaczyłam przepis na to ciasto w książce Czekolada E.Bailey, wiedziałam że warto wypróbować ten przepis. Nie zawiodłam się, ciasta z bananami są kapryśne, ale to pięknie wyrosło i smakuje wyśmienicie. Podczas pieczenia w kuchni pachniało bananami, w smaku ciasta również dominuje smak słodkich bananów, do tego ciasto robi się ekspresowo. Tego rodzaju ciasta-chlebki warto piec w wąskich foremkach , lub w foremkach z kominkiem. Bardzo polecam :-)
Składniki
- 2 szklanki + 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 1/2 szkl. kakao
- 3/4 szkl. cukru ( użyłam nierafinowany trzcinowy )
- 3 małe jajka lekko utrzepane
- 2 duże dojrzałe banany ( mogą być drobno pokrojone, lub rozgniecione )
- 3/4 szkl. maślanki
- 1/2 szkl. oleju roślinnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do miski przesiewam mąkę z kakao ( w ten sposób napowietrzam mąkę ), dodaję cukier, proszek do pieczenia i sodę, wszystko mieszam.
- Dodaję olej, maślankę, jajka ( lekko utrzepane ) i rozgniecione banany. Całość miksuję do dokładnego połączenia składników.
- Foremkę z kominkiem smakuję olejem i posypuję bułką tartą, lub zmielonymi płatkami owsianymi. Masę przekładam do foremki. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 180 stopni ok. 50 minut. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy.
- Gotowe ciasto studzę 10 min, następnie wykładam na kratkę i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Ciasto można dowolnie udekorować, lukrem, lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Udanych wypieków :-)