Szybki chlebek bananowo-czekoladowy

Szybki chlebek bananowo-czekoladowy
Chlebek bananowy to rodzaj słodkiego pieczywa śniadaniowego. Kiedy zobaczyłam przepis na to ciasto w książce Czekolada E.Bailey, wiedziałam że warto wypróbować ten przepis. Nie zawiodłam się, ciasta z bananami są kapryśne, ale to pięknie wyrosło i smakuje wyśmienicie. Podczas pieczenia w kuchni pachniało bananami, w smaku ciasta również dominuje smak słodkich bananów, do tego ciasto robi się ekspresowo. Tego rodzaju ciasta-chlebki warto piec w wąskich foremkach , lub w foremkach z kominkiem.  Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Szybki chlebek bananowo-czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki
  • 2 szklanki + 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szkl. kakao
  • 3/4 szkl. cukru ( użyłam nierafinowany trzcinowy )
  • 3 małe jajka lekko utrzepane
  • 2 duże dojrzałe banany ( mogą być drobno pokrojone, lub rozgniecione )
  • 3/4 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. Do miski przesiewam mąkę z kakao ( w ten sposób napowietrzam mąkę ), dodaję cukier, proszek do pieczenia i sodę, wszystko mieszam.
  2. Dodaję olej, maślankę, jajka ( lekko utrzepane ) i rozgniecione banany. Całość miksuję do dokładnego połączenia składników.
  3. Foremkę z kominkiem smakuję olejem i posypuję bułką tartą, lub zmielonymi płatkami owsianymi. Masę przekładam do foremki. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 180 stopni ok. 50 minut. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy.
  4. Gotowe ciasto studzę 10 min, następnie wykładam na kratkę i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Ciasto można dowolnie udekorować, lukrem, lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Udanych wypieków :-)

Zdjęcie - Szybki chlebek bananowo-czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybki chlebek bananowo-czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów