Szybka sałatka z fasolki (z puszki) i tuńczyka
Nie masz pomysłu na drugie śniadanie? To już masz!
Oto bardzo prosta i szybka sałatka, wprost idealna do zabrania za sobą do pracy. Możesz ją przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce- następnego dnia będzie tak samo dobra jak zaraz po przygotowaniu. Jej składniki bowiem są tak dobrane, że kompletnie nic im takie czekanie nie zaszkodzi.
Fasolę w puszce łączę z drobno posiekaną czerwoną cebulą (jest delikatniejsza od białej), dużą ilością natki pietruszki i tuńczykiem z puszki (można zastąpić go wędzonym łososiem czy makrelą). Do tego coś kwaśnego- ocet winny lub sok z cytryny, dobra oliwa i sałatka gotowa!
Fasola z puszki czy suszona?
Fasola wykorzystana jako baza posiłku to bardzo dobry wybór. Zawiera dużo białka, rozpuszczalnego błonnika, potas, wapń i fosfor. Można by tak długo wymieniać, fasola to samo dobro! W wersji na szybko posiłkuję się fasolą z puszki. Gdy mam czas i sumiennie zaplanowałam posiłki, namaczam na noc suszone ziarna fasoli, a następnego dnia gotuję do miękkości. Często od razu podwójną albo nawet potrójną ilość i przerabiam na kilka dań np. na grecką zupę fasolową z pomidorami- przepis TUTAJ /klik/.
Do sałatki z fasoli dodaję też ugotowane na twardo jajka. Można pokroić je na ćwiartki i ułożyć na wierzchu dania, albo pokroić w dużą kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki. Pasować tu będzie także posiekany szczypior czy pokruszona feta. To wielka zaleta wszystkich sałatek- można z nimi do woli eksperymentować i wzbogacać o to, co akurat mamy w lodówce:)
Sałatka z fasoli w wersji na przyjęcie
Możecie tę sałatkę przygotować także w wersji nieco bardziej wykwintnej. Ocet/sok z cytryny użyty do jej przyprawienia zastąp wytrawnym białym winem. Goście będą zachwyceni ;)
Składniki:
- fasola - 1 puszka
- czerwona cebula - 1 średnia sztuka
- tuńczyka - 1 puszka
- natka pietruszki - 1 duża garść
- ocet winny - 1 łyżka lub do smaku
- oliwa - ok. 3 łyżki
- jajko - 3 szt, ugotowane na twardo
- sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
- Fasolę odsącz z zalewy, wrzuć do miski.
- Cebulę i natkę drobno posiekaj, dodaj do fasoli.
- Dodaj ocet/sok z cytryny i oliwę, wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Na koniec dodaj tuńczyka i delikatnie połącz.
- Na wierzchu ułóż ćwiartki ugotowanych jajek.
- Sałatkę podawaj od razu lub przechowaj w lodówce do następnego dnia.