Szybka sałatka z fasolki (z puszki) i tuńczyka

 

Nie masz pomysłu na drugie śniadanie? To już masz!

Oto bardzo prosta i szybka sałatka, wprost idealna do zabrania za sobą do pracy. Możesz ją przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce- następnego dnia będzie tak samo dobra jak zaraz po przygotowaniu. Jej składniki bowiem są tak dobrane, że kompletnie nic im takie czekanie nie zaszkodzi.

Fasolę w puszce łączę z drobno posiekaną czerwoną cebulą (jest delikatniejsza od białej), dużą ilością natki pietruszki i tuńczykiem z puszki (można zastąpić go wędzonym łososiem czy makrelą). Do tego coś kwaśnego- ocet winny lub sok z cytryny, dobra oliwa i sałatka gotowa!

Zdjęcie - Szybka sałatka z fasolki (z puszki) i tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fasola z puszki czy suszona?

Fasola wykorzystana jako baza posiłku to bardzo dobry wybór. Zawiera dużo białka, rozpuszczalnego błonnika, potas, wapń i fosfor. Można by tak długo wymieniać, fasola to samo dobro! W wersji na szybko posiłkuję się fasolą z puszki. Gdy mam czas i sumiennie zaplanowałam posiłki, namaczam na noc suszone ziarna fasoli, a następnego dnia gotuję do miękkości. Często od razu podwójną albo nawet potrójną ilość i przerabiam na kilka dań np. na grecką zupę fasolową z pomidorami- przepis TUTAJ /klik/.

Do sałatki z fasoli dodaję też ugotowane na twardo jajka. Można pokroić je na ćwiartki i ułożyć na wierzchu dania, albo pokroić w dużą kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki. Pasować tu będzie także posiekany szczypior czy pokruszona feta. To wielka zaleta wszystkich sałatek- można z nimi do woli eksperymentować i wzbogacać o to, co akurat mamy w lodówce:)

Zdjęcie - Szybka sałatka z fasolki (z puszki) i tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z fasoli w wersji na przyjęcie

Możecie tę sałatkę przygotować także w wersji nieco bardziej wykwintnej. Ocet/sok z cytryny użyty do jej przyprawienia zastąp wytrawnym białym winem. Goście będą zachwyceni ;)

Zdjęcie - Szybka sałatka z fasolki (z puszki) i tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

  • fasola - 1 puszka
  • czerwona cebula - 1 średnia sztuka
  • tuńczyka - 1 puszka
  • natka pietruszki - 1 duża garść
  • ocet winny - 1 łyżka lub do smaku
  • oliwa - ok. 3 łyżki
  • jajko - 3 szt, ugotowane na twardo
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis

  1. Fasolę odsącz z zalewy, wrzuć do miski.
  2. Cebulę i natkę drobno posiekaj, dodaj do fasoli.
  3. Dodaj ocet/sok z cytryny i oliwę, wymieszaj.
  4. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Na koniec dodaj tuńczyka i delikatnie połącz.
  6. Na wierzchu ułóż ćwiartki ugotowanych jajek.
  7. Sałatkę podawaj od razu lub przechowaj w lodówce do następnego dnia.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy