Szybka sałatka z avocado i mozzarellą
Obejrzałam niedawno program o kobiecie, która ważyła 185,5 kg. Kiedy przeanalizowano jej dietę, okazało się, że zjada ona co miesiąc 9 kg cukru!!! Było to wszystko tak przerażające, że z miejsca straciłam ochotę na pierogi i inne tego typu potrawy, chociaż do wagi tej kobiety brakuje mi dobre 120 kg :) Mimo chłodnej pogody, która raczej nie sprzyja sałatkom, postanowiłam zrobić coś w miarę lekkiego.
Przygotowanie tej sałatki zajmuje jedynie 15-20 minut, a jeśli skorzystacie z gotowego sosu czosnkowego, jeszcze mniej.
Składniki na 2 porcje:
sałata
3-4 pomidory
200 g mozzarelli
2 dojrzałe avocado
czarne oliwki
Sos czosnkowy:
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
łyżka octu sherry lub winnego
3 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
Najpierw przygotuj sos, aby nabrał "mocy": wymieszaj wszystkie składniki, czosnek rozgnieć w prasce, dodaj do sosu i odstaw go. Rozłóż sałatę na talerzach. Pokrój pomidory, avocado i mozzarellę, ułóż na talerzach, dodaj oliwki. Gotową sałatkę polej sosem i podawaj.