Szybka, rustykalna tarta z rabarbarem
Rabarbar, borówki i odrobina mięty zapieczone w słodkim, kruchym cieście. Idealne połączenie na słoneczny, majowy dzień.
Składniki:
Ciasto:
jajko
50g cukru
150g mąki pszennej
80g masła
Nadzienie:
4 łodygi rabarbaru
6 listków mięty
garść borówek
40g cukru
cukier wanilinowy
Zagniatamy mąkę z jajkiem, cukrem oraz masłem. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Łodygi rabarbaru myjemy, obcinamy liście, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i posiekaną miętę
Schłodzone ciasto wałkujemy. Na środku placka układamy rabarbar i borówki. Po wierzchu posypujemy odrobiną cukru. Brzegi zagniatamy do środka tak by ciasto częściowo zakryło owoce.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez około 25-35 minut.