Szybka, rustykalna tarta z rabarbarem

Szybka, rustykalna tarta z rabarbarem

Rabarbar, borówki i odrobina mięty zapieczone w słodkim, kruchym cieście. Idealne połączenie na słoneczny, majowy dzień.
Zdjęcie - Szybka, rustykalna tarta z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto:

jajko

50g cukru

150g mąki pszennej

80g masła

Nadzienie:

4 łodygi rabarbaru

6 listków mięty

garść borówek

40g cukru

cukier wanilinowy

Zdjęcie - Szybka, rustykalna tarta z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zagniatamy mąkę z jajkiem, cukrem oraz masłem. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Łodygi rabarbaru myjemy, obcinamy liście, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i posiekaną miętę
Schłodzone ciasto wałkujemy. Na środku placka układamy rabarbar i borówki. Po wierzchu posypujemy odrobiną cukru. Brzegi zagniatamy do środka tak by ciasto częściowo zakryło owoce.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez około 25-35 minut.

Zdjęcie - Szybka, rustykalna tarta z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów