Szybka rolada biszkoptowa z rabarbarem
Rolady kojarzą się zazwyczaj z ciastami trudnymi do przygotowania i niezwykle pracochłonnymi. Ta zdecydowanie do takich nie należy. Całość przygotowuje się niezwykle szybko i w zasadzie tuż po upieczeniu można podać na stół, chociaż najlepiej kroi się ją po schłodzeniu. Biszkopt wykorzystany do tego przepisu jest puszysty i lekki, z delikatną nutą wanilii, co świetnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem, na który właśnie rozpoczął się sezon. Roladę można przygotować także z wykorzystaniem innych owoców.
Jeśli nigdy do tej pory nie piekliście rolady biszkoptowej, to warto zacząć właśnie od tego przepisu. Dzięki temu, że owoce pieką się razem z biszkoptem, zawijanie ciasta jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku klasycznej rolady z nadzieniem.Składniki:
(blacha „piekarnikowa”)
- ok. 750g rabarbaru + 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę. Wyłóż równomiernie na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i posyp cukrem waniliowym. Odstaw.
- Białka ubij na pianę, gdy zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo cukier i na końcu cukier waniliowy.
- Gdy piana będzie gęsta i lśniąca, dodaj żółtka i wymieszaj do połączenia się składników.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, za pomocą łopatki wymieszaj.
- Ciastem przykryj rabarbar.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C i piecz przez około 40 minut, lub na jasnozłoty kolor.
- Upieczony biszkopt wyłóż na czystą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem w taki sposób, aby owoce były na górze.
- Ściśle zroluj roladę wzdłuż dłuższego brzegu .
- Pozostaw do wystygnięcia, a następnie oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!