Szpinakowy wieniec z żurawiną
W tym roku mój świąteczny wieniec nie będzie pachniał lasem, lecz szpinakiem. Nie powieszę go na drzwiach, a postawię na wigilijnym stole. Będzie zatem ozdobą stołu, ale ostatecznie zostanie też zjedzony, bo jest niezwykle smakowity.
Chlebek w smaku przypomina ten odrywany ze szpinakiem, jednak zawinięty jest w trochę inny sposób jak małe pomarańczowe wianuszki, które prezentowałam już na blogu przed świętami.
Szpinak znajduje się nie tylko w farszu, ale także w cieście, dlatego chleb jest zielonawy, szczególnie w przekroju
A jeśli nie zdecydujecie się go upiec w Święta to może w Sylwestra? Zachęcam!
Szpinakowy wieniec z żurawiną Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 1 Składniki
- 550 g mąki pszennej typ 550
- 5 g suszonych drożdży instant
- 150 g szpinaku
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- Farsz szpinakowy:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 100 g świeżego szpinaku
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 50 g żurawiny
- Wierzch:
- białko
- 3 łyżki tartego parmeaznu
- Szpinak:
- Mrożony szpinak wrzucamy na dużą patelnię i podgrzewamy ok. 10 minut, aż się rozmrozi. Odkładamy 150 g szpinaku do ciasta, resztę zostawiamy na patelni.
- Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i świeżym szpinakiem, przyprawiamy pieprzem i solą. Gdy się zarumieni, dodajemy ją do szpinaku, razem z miodem. Dodajemy kwaśną śmietanę i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Farsz doprawiamy i studzimy.
- Ciasto:
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i wcześniej przygotowany szpinak. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
- Zostawiamy je pod przykryciem na 1,5 h.
- Po tym czasie oprószamy mąka blat, odgazowujemy ciasto i wałkujemy na duży prostokąt o wyraźnie dłuższym jednym boku, oraz o grubości 0,5 cm.
- Wykładamy farsz na ciasto, zostawiając brzegi wolne. Posypujemy farsz serem i żurawiną. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Przecinamy ją przez środek na pół, zostawiając końcówkę nierozciętą do końca.
- Zaplatamy dwa pasma ze sobą tworząc warkocz i łączymy ze sobą dwa końce. W ten sposób otrzymamy wieniec.
- Przykrywamy go ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
- Wyrośnięty wieniec smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, następnie posypujemy chlebek z wierzchu serem i dopiekamy jeszcze 5 minut w 190 stopniach.