Szpinakowy wieniec z żurawiną

Szpinakowy wieniec z żurawiną

Zdjęcie - Szpinakowy wieniec z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym roku mój świąteczny wieniec nie będzie pachniał lasem, lecz szpinakiem. Nie powieszę go na drzwiach, a postawię na wigilijnym stole. Będzie zatem ozdobą stołu, ale ostatecznie zostanie też zjedzony, bo jest niezwykle smakowity.

Chlebek w smaku przypomina ten odrywany ze szpinakiem, jednak zawinięty jest w trochę inny sposób jak małe pomarańczowe wianuszki, które prezentowałam już na blogu przed świętami.

Szpinak znajduje się nie tylko w farszu, ale także w cieście, dlatego chleb jest zielonawy, szczególnie w przekroju

A jeśli nie zdecydujecie się go upiec w Święta to może w Sylwestra? Zachęcam!

Zdjęcie - Szpinakowy wieniec z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szpinakowy wieniec z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szpinakowy wieniec z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szpinakowy wieniec z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szpinakowy wieniec z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szpinakowy wieniec z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szpinakowy wieniec z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szpinakowy wieniec z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szpinakowy wieniec z żurawiną Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 1 Składniki

  • 550 g mąki pszennej typ 550
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • 150 g szpinaku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • Farsz szpinakowy:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 50 g żurawiny
  • Wierzch:
  • białko
  • 3 łyżki tartego parmeaznu
Przepis
  1. Szpinak:
  2. Mrożony szpinak wrzucamy na dużą patelnię i podgrzewamy ok. 10 minut, aż się rozmrozi. Odkładamy 150 g szpinaku do ciasta, resztę zostawiamy na patelni.
  3. Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i świeżym szpinakiem, przyprawiamy pieprzem i solą. Gdy się zarumieni, dodajemy ją do szpinaku, razem z miodem. Dodajemy kwaśną śmietanę i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Farsz doprawiamy i studzimy.
  4. Ciasto:
  5. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i wcześniej przygotowany szpinak. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
  6. Zostawiamy je pod przykryciem na 1,5 h.
  7. Po tym czasie oprószamy mąka blat, odgazowujemy ciasto i wałkujemy na duży prostokąt o wyraźnie dłuższym jednym boku, oraz o grubości 0,5 cm.
  8. Wykładamy farsz na ciasto, zostawiając brzegi wolne. Posypujemy farsz serem i żurawiną. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Przecinamy ją przez środek na pół, zostawiając końcówkę nierozciętą do końca.
  9. Zaplatamy dwa pasma ze sobą tworząc warkocz i łączymy ze sobą dwa końce. W ten sposób otrzymamy wieniec.
  10. Przykrywamy go ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
  11. Wyrośnięty wieniec smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, następnie posypujemy chlebek z wierzchu serem i dopiekamy jeszcze 5 minut w 190 stopniach.

Kategorie przepisów