Szpinakowy tort z naleśników
Uwielbiamy szpinak... Podczas codziennych zakupów znów na targu
wypatrzyłam świeży szpinak, taki ogrodowy w gałązkach, świeżo zerwany.
Nie mogłam się opanować, w końcu niedługo kończy się sezon, trzeba jeszcze
skorzystać z okazji :) Makaron ze szpinakiem jadamy tak często, że nadszedł
czas aby zrobić coś nowego, najlepiej zapieczonego z cukinią bo jej akurat też
pod dostatkiem mieliśmy w domu. Naleśniki? Czemu nie , ale najlepiej podane
"po królewsku" :)
Porcja: 2-4 Czas przygotowania: 40 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
Naleśniki ze szpinakiem
Przygotowanie:
Szpinak myjemy, cukinię obieramy ze skórki i obieraczką ścinamy plastry (jak makaron tagiatelle). Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy szpinak , doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut. Dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem aż woda odparuje. W między czasie smażymy naleśniki (przepis z pewnością każdy z Was ma na swoje ulubione naleśniki) i odkładamy do wystygnięcia. Układamy tort: na jednym naleśniku kładziemy trochę farszu ze szpinaku i cukinii i odrobinę gorgonzoli , przykładamy kolejnym naleśnikiem, na niego dajemy znów farsz i cienkie plasterki mozzarelli. Powtarzamy do momentu aż skończą się składniki. Gotowy tort kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 15 minut (aż ser się przyrumieni). Podajemy z sosem czosnkowym.
Porcja: 2-4 Czas przygotowania: 40 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 500 g szpinaku
- 300 g cukinii (1 średnia)
- 80 g gorgonzoli
- 200 g mozzarelli
- 20 g parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- 10 naleśników (średnicy ok. 15-20 cm)
Naleśniki ze szpinakiem
Przygotowanie:
Szpinak myjemy, cukinię obieramy ze skórki i obieraczką ścinamy plastry (jak makaron tagiatelle). Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy szpinak , doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut. Dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem aż woda odparuje. W między czasie smażymy naleśniki (przepis z pewnością każdy z Was ma na swoje ulubione naleśniki) i odkładamy do wystygnięcia. Układamy tort: na jednym naleśniku kładziemy trochę farszu ze szpinaku i cukinii i odrobinę gorgonzoli , przykładamy kolejnym naleśnikiem, na niego dajemy znów farsz i cienkie plasterki mozzarelli. Powtarzamy do momentu aż skończą się składniki. Gotowy tort kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 15 minut (aż ser się przyrumieni). Podajemy z sosem czosnkowym.