Szpinak z rodzynkami i orzeszkami cedrowymi

Szpinak z rodzynkami i orzeszkami cedrowymi

Szpinak z rodzynkami i orzeszkami cedrowymi

(przepis z książki Kuchnia żydowska Marleny Spieler)

pół kilograma liści szpinaku - umytych dokładnie

garść rodzynek

garść orzeszków cedrowych albo piniowych

dwie małe cebule - najlepiej ze szczypiorkiem

oliwa z oliwek do smażenia

sól i pieprz

Rodzynki wsypać do miski, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Szpinak zalać dużą ilością wrzątku albo gotować dwie minuty we wrzątku tak by zmiękł. Wylać na sitko, ostudzić i osączyć. Schłodzony pokroić na mniejsze części, ale nie za bardzo.

Pokrojona drobno cebulkę i szczypiorek podsmażyć na oliwie, ale trzeba uważać by się nie przypaliła. Można dodać jeden ząbek posiekanego czosnku. Dorzucić szpinak, rodzynki i orzeszki. Dusić razem jakieś 2-3 minuty na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. I gotowe.

Kategorie przepisów