Szpinak z rodzynkami i orzeszkami cedrowymi
Szpinak z rodzynkami i orzeszkami cedrowymi
(przepis z książki Kuchnia żydowska Marleny Spieler)
pół kilograma liści szpinaku - umytych dokładnie
garść rodzynek
garść orzeszków cedrowych albo piniowych
dwie małe cebule - najlepiej ze szczypiorkiem
oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz
Rodzynki wsypać do miski, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Szpinak zalać dużą ilością wrzątku albo gotować dwie minuty we wrzątku tak by zmiękł. Wylać na sitko, ostudzić i osączyć. Schłodzony pokroić na mniejsze części, ale nie za bardzo.
Pokrojona drobno cebulkę i szczypiorek podsmażyć na oliwie, ale trzeba uważać by się nie przypaliła. Można dodać jeden ząbek posiekanego czosnku. Dorzucić szpinak, rodzynki i orzeszki. Dusić razem jakieś 2-3 minuty na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. I gotowe.