Szparagowo-cukiniowa potrawka z piersi kurczaka
.
1 mała cukinia
1 marchewka
4-5 szparagów
pół cebuli
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
pól szklanki śmietanki 30 %
sól, pieprz
.
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w krążki.
Marchew przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w talarki.
Cukinię przeciąć wzdłuż na 4 części i też pokroić w plasterki.
Szparagi obrać i pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim pokrojone piersi. Posolić i oprószyć pieprzem i odłożyć na talerz w ciepłe miejsce.
Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić cebulę, dodać do niej marchew, cukinię, szparagi i podsmażyć.
Następnie warzywa połączyć z mięsem, podlać wodą, dodać pastę curry i dusić razem.
Kiedy warzywa będą miękkie dolać śmietankę.
Doprawić solą i pieprzem.
Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną.
Potrawę można podawać jako samodzielne danie lub z ryżem, albo makaronem.