Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami

Jakiś czas temu odkryłam rewelacyjny sposób na bardzo śmietankową  jajecznicę Michela Rouxa i od tamtej pory robię tylko taką, urozmaicam ją jedynie o różne dodatki. Tym razem przyrządziłam ją z dodatkiem pieczarek, które uwielbiam i podałam na szparagach wraz z chrupiącym pieczywem. Mogłabym jeść takie śniadanie codziennie! Polecam na leniwy, weekendowy poranek. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami

(2 porcje)

Składniki:

  • 40 g masła, oraz mały kawałek ekstra
  • 4-6 jajek
  • 2 łyżki śmietanki 36%
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w drobną kostkę
  • sól i pieprz
  • 300 – 400 g szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Na patelni najlepiej z grubym dnem umieszczonej na małym ogniu rozpuść masło, włóż grzyby i podsmaż przez 2-3 minuty aż zmiękną. Przygotowane jajka wbij do miski i roztrzep je delikatnie widelcem. Wlej je do patelni z pieczarkami i wymieszaj.
  2. Smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W celu otrzymania kremowej i delikatnej jajecznicy, smaż przez 3 do 4 minut, jeżeli wolisz bardziej ściętą smaż kolejne 2 minuty.
  3. W międzyczasie  w większym rondlu doprowadź do wrzenia wodę wymieszaną z cukrem i solą, włóż szparagi i gotuj przez 10-12 minut lub do miękkości. Wyjmij łyżką je cedzakową i rozłóż na 2 talerzach.
  4. Gdy jajecznica jest już taka jaką lubisz, wmieszaj 2 łyżki śmietanki i ewentualnie dodatkowy kawałek masła, po czym dopraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast na przygotowanych szparagach, najlepiej z tostami.

Smacznego!

Zdjęcie - Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

(2 servings)

Ingredients:

  • 40 g butter, plus a knob of butter
  • 4-6 eggs
  • 2 tbsp double cream
  • 100 g mushrooms, cut into small dice
  • salt and pepper
  • 300-400 g asparagus, trimmed
  • 1 tsp sugar

Preparation:

  1. Melt butter in a shallow, heavy pan set over low heat. Add mushrooms and cook 2-3 minutes until soft. Break eggs into a bowl and beat very lightly with a fork. Tip into the pan with the mushrooms and stir.
  2. Cook over low heat, stirring gently and more or less constantly with a wooden spoon. It will take 3 to 4 minutes for the eggs to become just set, but very creamy. If you prefer firmer, dryer scrambled eggs, cook for another 2 minutes.
  3. Meanwhile boil the asparagus in a large pot of water with sugar and salt for 10-12 minutes or until tender. Take out with slotted spoon and place on the plates.
  4. When the eggs are scrambled to your liking, add 2 tbsp light or heavy cream or a little bit of butter, and season with salt and pepper. Serve immediately over asparagus with crusty braid.

Enjoy!

Zdjęcie - Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów