Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i gorgonzolą
U mnie dzisiaj kolejna odsłona szparagów. Tym razem z nutą włoskich smaków. Prosciutto di Parma – czyli szynka parmeńska, produkuje się ją wyłącznie w okolicach Parmy, miasta położonego w północnej części Włoch. Swój charakterystyczny, delikatny lekko „słodkawy” smak zawdzięcza dojrzewaniu przez okres około 12 miesięcy na powietrzu. Prosciutto di Parma zajmuje jedno z czołowych miejsc w klasycznej kuchni Włoskiej. Połączenie subtelnego smaku szparagów ze słodkawą szynką i ostrym serem gorgonzola rodem również z Włoch to ciekawa i pobudzająca apetyt propozycja.
Szynkę parmeńską można zastąpić np. szynką szwarcwaldzką, której aromat doskonale kontrastuje w smaku ze szparagami i mozarellą. Smacznego wszystkim życzę i pozdrawiam.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 duży pęczek szparagów- 500 g ( białe lub zielone),
- 4 plastry szynki parmeńskiej,
- 80 do 100 g sera gorgonzola,
- sól i cukier
Sposób wykonania:
- szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i myjemy, następnie gotujemy około 10 min w wodzie z dodatkiem soli i cukru, (ugotowane szparagi natychmiast przekładamy do zimnej wody a najlepiej z dodatkiem lodu),
- następnie każdą porcję (pęczek od 3 do 5 szparagów) owijamy plastrem szynki parmeńskiej i układamy w naczyniu żaroodpornym,
- całość posypujemy pokruszonym serem i zapiekamy w temperaturze 180˚C przez około 10 min.
Inne pomysły na szparagi: