Szparagi z łososiem wędzonym
Szparagi z łososiem wędzonym Szparagi z łososiem wędzonym na przystawkę podałam kiedyś na rocznicę ślubu. Z przepysznym sosem musztardowo - miodowym była hitem wieczoru. Powtarzam ją dość często w sezonie letnim. Mówię Wam - niebo w gębie:-). Czyżby to były ostatnie szparagi tego roku? Mam nadzieję, że jeszcze nie...
Składniki:
- po 4-5 białych szparagów na osobę,
- po 2 plastry łososia wędzonego na osobę,
- bukiet świeżych ziół (oregano, tymianek, bazylia, szczypiorek)
- pomidorki koktajlowe,
- rukola,
- sól, cukier,
- wasabi i czarny sezam do dekoracji,
na sos:
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 3 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka whiskey,
- pieprz świeżo zmielony.
Przygotowanie:
Szparagi obrać i obgotować w wodzie z solą, cukrem. Wystudzić.Podstawą obierania jest ścięcie zdrewniałej końcówki do miejsca, w którym miąższ będzie soczysty, bez twardej części. Robię to tak, że kładę szparaga na desce i ścinam nożem po kawałeczku do momentu, aż bez oporu nóż przetnie cały obwód. Następnie obieram nożykiem na całej długości, zaczynając od góry w dół . Inaczej jest z zielonymi szparagami. Zielone są zdecydowanie łatwiejsze w obróbce. Również należy ściąć zdrewniałe końcówki, ale można ich w ogóle nie obierać lub tylko na 1/3 wysokości. Przygotować sos mieszając wszystkie jego składniki w małym słoiczku. Na talerzyku kłaść szparagi, owinąć 2 plastrami łososia. Z ziół tworzyć małe bukieciki, związać szczypiorkiem i ułożyć na łososiu. Rukolę z pomidorkami położyć obok szparagów. Całość polać sosem. Talerz udekorować wasabi i czarnym sezamem.