Szparagi z łososiem wędzonym

Szparagi z łososiem wędzonym

Zdjęcie - Szparagi z łososiem wędzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szparagi z łososiem wędzonym Szparagi z łososiem wędzonym na przystawkę podałam kiedyś na rocznicę ślubu. Z przepysznym sosem musztardowo - miodowym była hitem wieczoru. Powtarzam ją dość często w sezonie letnim. Mówię Wam - niebo w gębie:-). Czyżby to były ostatnie szparagi tego roku? Mam nadzieję, że jeszcze nie...

Zdjęcie - Szparagi z łososiem wędzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • po 4-5 białych szparagów na osobę,
  • po 2 plastry łososia wędzonego na osobę,
  • bukiet świeżych ziół (oregano, tymianek, bazylia, szczypiorek)
  • pomidorki koktajlowe,
  • rukola,
  • sól, cukier,
  • wasabi i czarny sezam do dekoracji,

na sos:

  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka whiskey,
  • pieprz świeżo zmielony.


Przygotowanie:

Szparagi obrać i obgotować w wodzie z solą, cukrem. Wystudzić.Podstawą obierania jest ścięcie zdrewniałej końcówki do miejsca, w którym miąższ będzie soczysty, bez twardej części. Robię to tak, że kładę szparaga na desce i ścinam nożem po kawałeczku do momentu, aż bez oporu nóż przetnie cały obwód. Następnie obieram nożykiem na całej długości, zaczynając od góry w dół . Inaczej jest z zielonymi szparagami. Zielone są zdecydowanie łatwiejsze w obróbce. Również należy ściąć zdrewniałe końcówki, ale można ich w ogóle nie obierać lub tylko na 1/3 wysokości. Przygotować sos mieszając wszystkie jego składniki w małym słoiczku. Na talerzyku kłaść szparagi, owinąć 2 plastrami łososia. Z ziół tworzyć małe bukieciki, związać szczypiorkiem i ułożyć na łososiu. Rukolę z pomidorkami położyć obok szparagów. Całość polać sosem. Talerz udekorować wasabi i czarnym sezamem.
Zdjęcie - Szparagi z łososiem wędzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szparagi z łososiem wędzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów