Szparagi z czosnkiem i parmezanem

Szparagi z czosnkiem i parmezanem

Dziś przedstawiam ekspresowy i bardzo smaczny dodatek do dania głównego. Ekstra szybkie, sezonowe i zdrowe zielone szparagi obtoczone w oliwie czosnku i parmezanie a następnie smażone lub grillowane zachwycą każdego. Robi się je dosłownie w kilka minut, polecam do każdego dania głównego!

Zdjęcie - Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Recipe in English and Polish

Szparagi z czosnkiem i parmezanem

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów, umytych i z przyciętymi zdrewniałymi końcami
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotowane szparagi umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj z resztą składników.
  2. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię lub patelnię grillową. Umieść na niej szparagi , przykryj i smaż przez około 5 minut, często obracając aby się nie przypaliły.

Smacznego!

Zdjęcie - Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Parmesan and garlic asparagus

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g green asparagus, washed and trimmed
  • 2 garlic cloves, peeled and pressed or minced
  • 3-4 tablespoons grated Parmesan cheese
  • 2-3 tablespoons olive oil
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Place asparagus in a large bowl toss with all the rest of ingredients until well-coated.
  2. Heat pan or grill pan on medium heat and add asparagus spears. Cover and cook for about 5 minutes, turning from time to tome to prevent them from burning.

Enjoy!

Kategorie przepisów