Szparagi z czosnkiem i parmezanem
Dziś przedstawiam ekspresowy i bardzo smaczny dodatek do dania głównego. Ekstra szybkie, sezonowe i zdrowe zielone szparagi obtoczone w oliwie czosnku i parmezanie a następnie smażone lub grillowane zachwycą każdego. Robi się je dosłownie w kilka minut, polecam do każdego dania głównego!
Recipe in English and Polish
Szparagi z czosnkiem i parmezanem
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów, umytych i z przyciętymi zdrewniałymi końcami
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 3-4 łyżki startego parmezanu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Przygotowane szparagi umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj z resztą składników.
- Na średnim ogniu rozgrzej patelnię lub patelnię grillową. Umieść na niej szparagi , przykryj i smaż przez około 5 minut, często obracając aby się nie przypaliły.
Smacznego!
English version
Parmesan and garlic asparagus
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g green asparagus, washed and trimmed
- 2 garlic cloves, peeled and pressed or minced
- 3-4 tablespoons grated Parmesan cheese
- 2-3 tablespoons olive oil
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Place asparagus in a large bowl toss with all the rest of ingredients until well-coated.
- Heat pan or grill pan on medium heat and add asparagus spears. Cover and cook for about 5 minutes, turning from time to tome to prevent them from burning.
Enjoy!