Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi w szynce parmeńskiej
Kiedy na targowisku zaczynają pojawiać się szparagi jest to dla mnie sygnał, że lada moment będzie wiosna. W kuchni, to wyjątkowe warzywo potrzebuje równie wyśmienitego dodatku. Idealnie cienkie plastry szynki parmeńskiej nadadzą się tu idealnie.
Zdjęcie - Szparagi w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Czas przygotowania 30 minut. Składniki (2 porcje): 8 zielonych szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej 100g pomidorków koktajlowych 30ml oleju kujawskiego z ziołami z czosnkiem i bazylią (saszetka) Szczypta soli Szczypta pieprzu kolorowego Łyżeczka oregano
Zdjęcie - Szparagi w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szparagi myjemy i pozbawiamy dolnej, twardej części łodygi. Następnie wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na około 5 minut. Podgotowane, lekko miękkie szparagi wyciągamy z wody i ostrożnie zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i również układamy w naczyniu. Całość delikatnie skrapiamy olejem kujawskim z ziołami, lekko pieprzymy i solimy oraz posypujemy obficie oregano. Danie wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180st C i zapiekamy przez około 20 minut. Szparagi podajemy ciepłe, najlepiej od razu po wyjęciu z pieca.
Gotową przystawkę warto posypać świeżo startym parmezanem, ser doda całości odrobinę charakteru.
Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.
Zdjęcie - Szparagi w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów