Szparagi w sosie winegret wg Jamiego O.
Trochę monotematycznie się zrobiło, ale zostało mi ok. 20 szparagów białych i zielonych więc musiałam je wykorzystać:)
W poszukiwaniu nowych kompozycji szparagowych trafiłam na blogu Kuchenny bałagan na przepis prosty, ale zawierający składnik – magnes … musztardę Dijon.
Oryginalna receptura pochodzi z kuchni Jamiego Olivera i cechuje się naprawdę dużą prostotą wykonania i niesamowitym, ostrym smakiem:). Jest to chyba najlepsza odsłona szparagów jaką miałam okazję jeść. Zachwycony był także mój mąż, który natki pietruszki wręcz nie znosi ... Polecam!
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 1 łyżeczka musztarda Dijon
- 1 łyżka natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Przygotować szparagi – obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Przegotować ok. 5 minut ( w zależności od ich grubości, warto próbować aby przycelować z miękkością) w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
W tym czasie przygotować sos tj. wymieszać wszystkie składniki na marynatę.
Ugotowane szparagi polać sosem i zajadać z przyjemnością :)
Smacznego!
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania : max. 15 minut