Szparagi w bułce tartej z parmezanem

Szparagi w bułce tartej z parmezanem

Już czas na szparagi, sezon na nie trwa tak krótko, że warto się spieszyć i przygotować je jak najwięcej, bo to przecież samo zdrowie.

Dzisiaj polecam najprostszy przepis na szparagi w bułce tartej z parmezanem.

Można je sparzyć, lub podgotować krótko lub smażyć na patelni z masłem, z bułką tartą, ale jest tylko jeden warunek, szparagi muszą być świeże, to cena sukcesu.

Zdjęcie - Szparagi w bułce tartej z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSzparagi w bułce tartej z parmezanem

Składniki na szparagi w bułce tartej z parmezanem:

  • 500 g świeżych szparag
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kilka listków szałwii
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki startego drobno parmezanu
  • jajka sadzone /opcjonalnie/

Zdjęcie - Szparagi w bułce tartej z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSzparagi w bułce tartej z parmezanem

Jak wykonać szparagi w bułce tartej z parmezanem?

Szparagi umyć, przyciąć 3 cm końcówki.

Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, następnie przełożyć do lodowatej wody, po czym odcedzić i osuszyć.

Na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę i smażyć na złoty kolor.

Dodać szparagi i delikatnie wymieszać, dodać pokrojone listki szałwii.

Przełożyć na talerz, posypać drobno startym parmezanem.

Szparagi w bułce tartej z parmezanem można podawać z jajkiem sadzonym lub jajkiem w mundurkach lub gotowanym na miękko.

Zdjęcie - Szparagi w bułce tartej z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSzparagi w bułce tartej z parmezanem

Smacznego !

 

 

 

Kategorie przepisów