Sznycle wieprzowe w sosie wiśniowym
Mięso w towarzystwie owoców zagościło na stałe w naszym menu. Najczęściej wykorzystuję ananasy, brzoskwinie czasami jabłka no i oczywiście owoce suszone np, żurawinę czy śliwki. Ale ostatnio pomyślałam dlaczego by nie użyć wiśni. Skoro tyle owoców znjaduje swoje wytrawne zastosowanie to napewno wiśnie też się sprawdzą. No i się sprawdziły. Mięso w aromatycznym sosie wiśniowym z dodatkiem tymianku i octu balsamicznego w duecie z kopytkami stanowi obiad, który u mnie plasuje się na jednym z pierwszych miejsc i tym samym powiększa moją listę ulubionych dań. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
- 4 sznycle wieprzowe
- 3 łyżki octu balsamicznego (dodawać stopniowo)
- 2- 3 łyżeczki cukru (dodawać stopniowo)
- 1 cebula
- 1 l bulionu
- 2 szklanki wydrylowanych wiśni
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- tymianek
- ew. cynamon (dla odważnych)
Oczyszczone sznycle wieprzowe obsmażyć z obu stron. Dodać cebulę, gdy zmięknie zalać bulionem, dodać sól, pieprz, tymianek i dusić ok. 30 minut Następnie dodać wydrylowane wiśnie, cukier i ocet balsamiczny i dusić aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozmieszać z wodą, wlać do sosu i gotować aż mąka straci smak surowizny. Doprawić do smaku. Podawać z kopytkami lub innymi kluskami oraz ulubiona surówką.
Smacznego:)