Sznycel drobiowy w koprze włoskim z warzywami strączkowymi

Sznycel drobiowy w koprze włoskim z warzywami strączkowymi
Proste dania, obiad na szybko – nuta przewodnia tego bloga i mojego gotowania. Wiem, że i wielu z Was także lubi taki styl gotowania. Szybko, prosto i domowo… Prawda? Dziś jedno z tych banalnych dań, które lubią dzieciaki i dorośli – sznycel drobiowy – chrupiąca panierka, kolorowe warzywa – tym razem zielone, lekki vinaigrette i nuta kopru włoskiego. Brzmi apetycznie, prawda?

Bardzo lubię nasiona kopru włoskiego i niemal zawsze mam tę przyprawę w szafce. Bardzo lubię sypnąć nieco tych małych ziarenek do pieczonej wieprzowiny, a tym razem także do sznycli drobiowych. Lekko anyżkowy aromat świetnie się nimi skomponował, odświeżając znacznie popularne danie.

Jeśli chcecie, podajcie sznycle drobiowe z ziemniakami puree. U mnie wystarczyły zielone warzywa strączkowe i musztardowy dressing dla równowagi smaków.

Zdjęcie - Sznycel drobiowy w koprze włoskim z warzywami strączkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sznycel drobiowy w koprze włoskim z warzywami strączkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Sznycle drobiowe w koprze włoskim z zielonymi warzywami strączkowymi Czas Przygotowania 30 mins Czas Gotowania 15 mins Czas Całkowity 45 mins


Rodzaj Dania: Danie główne Ilość Porcji: 4 os. Składniki
  • 1 kg piersi kurczaka
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 200 g zielonego groszku
  • 20 g musztardy pełnoziarnistej np francuskiej
  • 20 g płynnego miodu
  • 15 ml octu z czerwonego wina
  • 50 ml oliwy EV
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki
panierka
  • 100 g bułki tartej lub panko
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
smażenie
  • 100 g masła klarowanego
  • 1 łyżka sezamu
Przygotowanie krok po kroku
  1. Piersi kurczaka rozbij lekko dłonią. Oprósz obficie utartym w moździerzu koprem włoskim. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.

  2. Przygotuj vinaigrette. Zmieszaj energicznie oliwę, miód, musztardę, ocet oraz sól i pieprz. Odstaw.

  3. W osolonym wrzątku ugotuj fasolkę al dente. Na minutę przed końcem dorzuć groszek. Następnie odcedź i przelej bardzo zimną wodą, aby przerwać gotowanie. Osusz.

  4. Piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem. Panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

  5. Na suchej patelni upraż łyżkę sezamu. Przesyp na miseczkę gdy zacznie intensywnie pachnieć i rumienić się lekko.

  6. Na tej samej, już rozgrzanej patelni roztop masło klarowane, a następnie usmaż sznycle na złoty kolor po około 3-4 minuty z każdej strony w zależności od grubości i wielkości.

  7. Na talerze wyłóż groszek i fasolkę. Skrop dressingiem.

  8. Usmażone mięso pokrój w paski i przełóż na talerze. Posyp sezamem i posiekaną natką.

  9. Podawaj od razu.

Zdjęcie - Sznycel drobiowy w koprze włoskim z warzywami strączkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów