Sznycel drobiowy w koprze włoskim z warzywami strączkowymi
Bardzo lubię nasiona kopru włoskiego i niemal zawsze mam tę przyprawę w szafce. Bardzo lubię sypnąć nieco tych małych ziarenek do pieczonej wieprzowiny, a tym razem także do sznycli drobiowych. Lekko anyżkowy aromat świetnie się nimi skomponował, odświeżając znacznie popularne danie.
Jeśli chcecie, podajcie sznycle drobiowe z ziemniakami puree. U mnie wystarczyły zielone warzywa strączkowe i musztardowy dressing dla równowagi smaków.
Drukuj Sznycle drobiowe w koprze włoskim z zielonymi warzywami strączkowymi Czas Przygotowania 30 mins Czas Gotowania 15 mins Czas Całkowity 45 mins- 1 kg piersi kurczaka
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 500 g zielonej fasolki szparagowej
- 200 g zielonego groszku
- 20 g musztardy pełnoziarnistej np francuskiej
- 20 g płynnego miodu
- 15 ml octu z czerwonego wina
- 50 ml oliwy EV
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
- 100 g bułki tartej lub panko
- 1 jajko
- 50 g mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 100 g masła klarowanego
- 1 łyżka sezamu
-
Piersi kurczaka rozbij lekko dłonią. Oprósz obficie utartym w moździerzu koprem włoskim. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.
-
Przygotuj vinaigrette. Zmieszaj energicznie oliwę, miód, musztardę, ocet oraz sól i pieprz. Odstaw.
-
W osolonym wrzątku ugotuj fasolkę al dente. Na minutę przed końcem dorzuć groszek. Następnie odcedź i przelej bardzo zimną wodą, aby przerwać gotowanie. Osusz.
-
Piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem. Panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
-
Na suchej patelni upraż łyżkę sezamu. Przesyp na miseczkę gdy zacznie intensywnie pachnieć i rumienić się lekko.
-
Na tej samej, już rozgrzanej patelni roztop masło klarowane, a następnie usmaż sznycle na złoty kolor po około 3-4 minuty z każdej strony w zależności od grubości i wielkości.
-
Na talerze wyłóż groszek i fasolkę. Skrop dressingiem.
-
Usmażone mięso pokrój w paski i przełóż na talerze. Posyp sezamem i posiekaną natką.
-
Podawaj od razu.