Szczodraki na święto 3 Króli
Na blogu mam już 2 wpisy z ciastami na święto 3 króli [ klik, klik], a tym razem upiekłam szczodraki.Szczodroki zgodnie z tradycją przybierały różne kształty: rogala, warkocza, gwiazdy, a nawet korony..były z nadzieniem słodkim, wytrawnym lub bez nadzienia.Zgodnie z tradycją przygotowywano w przeddzień Święta Trzech Króli, a potem rozdawano je dzieciom, gościom i kolędnikom.Moje szczodraki są na słodko w kształcie bułeczek, odrywanych..mniam...pyszne, polecam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam z połowy porcji i wg mnie ciasto było troszkę za luźne i dodałam troszkę więcej mąki..no, ale to wiadomo, zależy też od mąki.No i moje bułeczki są nierówne..miały w sumie też być inaczej ułożone..ale tak to jest jak w między czasie się rozmawia przez telefon..
Wypieki na święto 3 króli można zobaczyć także u : cdn.
- 1 kg mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl.śmietany 36% [ dałam 18%]
- 250 gram masła
- 6 dkg drożdży
- 10 dkg cukru
- szczypta soli
- 3 białka
- żółtko do smarowania bułeczek [ u mnie jajko z odrobiną mleka]
- 3 łyżki startych migdałów[ u mnie cukier]
Przygotowane bułeczki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka, posypać cukrem lub migdałami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-30 minut.