Szczawiowa z zapiekanym chlebkiem

Szczawiowa z zapiekanym  chlebkiem

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Szczawiowa z zapiekanym  chlebkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

składniki:

1,5 litra wywaru z włoszczyzny

liście szczawiu (mała miseczka)

2 łyżki oleju

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki

 Szczaw dokładnie oczyścić, umyć, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Prużyć na niewielkim ogniu przez kilka minut. Wlać odrobinę wywaru i przetrzeć przez sito. Połączyć z wywarem i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W kubeczku wymieszać mąkę z odrobiną zimnego wywaru i wlać do gara. Zagęścić kwaśną śmietaną.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub z zapiekanym chlebkiem.

 

               Zdjęcie - Szczawiowa z zapiekanym  chlebkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Szczawiowa z zapiekanym  chlebkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów