Szaszłyki z porem i krewetkami podane z paprykowym majonezem
Pogoda na majówkę nie zapowiada się zbyt optymistycznie i chyba nici z grillowania na świeżym powietrzu. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby urządzić sobie małego grilla w warunkach domowych! Dlatego mam dla Was przepis na oryginalne szaszłyki z porem i krewetkami, które podałem z domowym pikantnym paprykowym majonezem. Są naprawdę pyszne!
Krewetki zamarynowałem w sosie sojowym, soku z limonki, czosnku oraz imbirze i dodałem im trochę pikanterii za sprawą koreańskich płatków chili. Możecie oczywiście wykorzystać innej odmiany, ale gorąco polecam zaopatrzyć się w gochugaru, ponieważ jest delikatniejsza w smaku i ma piękny głęboki czerwony kolor. Do szaszłyków dodałem również świeżego pora, który jest trochę zaniedbywany w kuchni, a zdecydowanie stać go na więcej niż bycie tylko podstawą bulionów i dodatkiem do sałatek. Przypieczony na grillu smakuje naprawdę doskonale.
Szaszłyki z porem i krewetkami podałem z ostrym majonezem, który przygotowałem również na bazie koreańskiego chili oraz wędzonej papryki, która nadaje mu głębokiego dymnego aromatu. Sos świetnie podkreśla smak całego dania i doskonale smakuje z chrupiącą bagietką, której nie może tutaj zabraknąć. Takie szaszłyki można z powodzeniem zrobić w domu na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, a w ciepłe letnie dni po prostu upiec na tradycyjnym grillu węglowym. W każdej z tych opcji będą smakowały równie dobrze! ?
Szaszłyki:
- 500 g dużych surowych krewetek w pancerzach (świeżych lub mrożonych)
- 2 pory (biała i jasnozielona część)
- 3 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka płatków chili (polecam koreańskie gochugaru)
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Majonez paprykowy:
- 1 żółtko
- 2 łyżki soku z limonki
- ok. 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka płatków chili (polecam koreańskie gochugaru)
- duża szczypta soli
Szaszłyki
- Krewetki obierz z pancerzy, zostawiając ogonki i oczyść (mrożone najpierw rozmroź i odsącz z nadmiaru wody).
- Przygotuj marynatę, mieszając sok z ćwiartki limonki z sosem sojowym, olejem sezamowym, imbirem, płatkami chili oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Krewetki połącz z marynatą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Pory pokrój na 1 cm plasterki.
- Zamarynowane krewetki nabijaj na patyczki do szaszłyków na zmianę z plasterkami pora. Następnie grilluj na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony.
- Szaszłyki podawaj na talerzach posypane natką pietruszki z ćwiartkami limonki obok.
Majonez paprykowy
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).
- Jajko sparz wrzątkiem i oddziel żółtko od białka.
- Żółtko umieść w kielichu blendera, wlej sok z limonki i wsyp szczyptę soli. Zmiksuj krótko, a następnie powoli wlewaj ciurkiem olej, nie przerywając miksowania.
- Gdy powstanie gęsty sos, dodaj wędzoną paprykę oraz płatki chili i zmiksuj do połączenia się składników.
- Sos przełóż do miseczki i podawaj razem z szaszłykami.