Szaszłyki z porem i krewetkami podane z paprykowym majonezem

Pogoda na majówkę nie zapowiada się zbyt optymistycznie i chyba nici z grillowania na świeżym powietrzu. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby urządzić sobie małego grilla w warunkach domowych! Dlatego mam dla Was przepis na oryginalne szaszłyki z porem i krewetkami, które podałem z domowym pikantnym paprykowym majonezem. Są naprawdę pyszne!

Krewetki zamarynowałem w sosie sojowym, soku z limonki, czosnku oraz imbirze i dodałem im trochę pikanterii za sprawą koreańskich płatków chili. Możecie oczywiście wykorzystać innej odmiany, ale gorąco polecam zaopatrzyć się w gochugaru, ponieważ jest delikatniejsza w smaku i ma piękny głęboki czerwony kolor. Do szaszłyków dodałem również świeżego pora, który jest trochę zaniedbywany w kuchni, a zdecydowanie stać go na więcej niż bycie tylko podstawą bulionów i dodatkiem do sałatek. Przypieczony na grillu smakuje naprawdę doskonale.

Szaszłyki z porem i krewetkami podałem z ostrym majonezem, który przygotowałem również na bazie koreańskiego chili oraz wędzonej papryki, która nadaje mu głębokiego dymnego aromatu. Sos świetnie podkreśla smak całego dania i doskonale smakuje z chrupiącą bagietką, której nie może tutaj zabraknąć. Takie szaszłyki można z powodzeniem zrobić w domu na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, a w ciepłe letnie dni po prostu upiec na tradycyjnym grillu węglowym. W każdej z tych opcji będą smakowały równie dobrze! 😉

Szaszłyki z porem i krewetkami Wydrukuj przepis Ilość porcji: 8 szaszłyków Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Szaszłyki:

  • 500 g dużych surowych krewetek w pancerzach (świeżych lub mrożonych)
  • 2 pory (biała i jasnozielona część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka płatków chili (polecam koreańskie gochugaru)
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Majonez paprykowy:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ok. 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka płatków chili (polecam koreańskie gochugaru)
  • duża szczypta soli
PRZYGOTOWANIE

Szaszłyki

  1. Krewetki obierz z pancerzy, zostawiając ogonki i oczyść (mrożone najpierw rozmroź i odsącz z nadmiaru wody).
  2. Przygotuj marynatę, mieszając sok z ćwiartki limonki z sosem sojowym, olejem sezamowym, imbirem, płatkami chili oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  3. Krewetki połącz z marynatą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Pory pokrój na 1 cm plasterki.
  4. Zamarynowane krewetki nabijaj na patyczki do szaszłyków na zmianę z plasterkami pora. Następnie grilluj na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony.
  5. Szaszłyki podawaj na talerzach posypane natką pietruszki z ćwiartkami limonki obok.

Majonez paprykowy

(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).

  1. Jajko sparz wrzątkiem i oddziel żółtko od białka.
  2. Żółtko umieść w kielichu blendera, wlej sok z limonki i wsyp szczyptę soli. Zmiksuj krótko, a następnie powoli wlewaj ciurkiem olej, nie przerywając miksowania.
  3. Gdy powstanie gęsty sos, dodaj wędzoną paprykę oraz płatki chili i zmiksuj do połączenia się składników.
  4. Sos przełóż do miseczki i podawaj razem z szaszłykami.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy