Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z wędzoną papryką
Prosty przepis na szaszłyki, który wypatrzyłam w programie Roberta Makłowicza. Smażyłam je na patelni ale myślę że zrobione na grillu będą jeszcze smaczniejsze. W marynacie należy je trzymać minimum przez 40 minut - moje leżały całą noc. W mojej sałacie zabrakło awokado ale i bez niego była smaczna. Szaszłyki podałam z sałatą i smażonymi ziemniakami.
składniki (4 szaszłyki)
1 polędwiczka wieprzowa
sól
marynata:
1 łyżeczka słodkiej hiszpańskiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej hiszpańskiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
4 łyżki wytrawnego sherry
sałatka
1 pomarańcza
1 awokado
1 czerwona cebula
1 sałata rzymska
sos
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
100 ml oliwy
sól
1 łyżeczka miodu
przygotowanie
szaszłyki:
Polędwiczkę umyć, osuszyć oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Wymieszać składniki marynaty - 1 łyżeczka słodkiej hiszpańskiej papryki ,1 łyżeczka ostrej hiszpańskiej papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 4 łyżki wytrawnego sherry. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 40 minut. Po tym czasie mięso nadziać na patyczki i posolić. Smażyć na patelni na oliwie lub na grillu tak długo aż mięso nie będzie krwiste. Najlepiej po paru minutach naciąć mięso i w ten sposób sprawdzić czy jest już dobre.
sałata:
Sok z cytrusów wymieszać z solą. Cały czas mieszając wlewać oliwę by powstała gładka emulsja. Dodać miód, dokładnie wymieszać. Pomarańczę obrać, usunąć białe części, podzielić na cząstki, awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki. W misce wymieszać pomarańczę, awokado, cebulę i sałatę. Polać sosem. Wymieszać. Wyłożyć sałatę na talerz, podawać z szaszłykami. Smacznego!