Szaszłyki z kurczakiem w marynacie z pesto
Nie od dziś wiadomo, że każdemu mięsu dobrze robi, jeśli przed smażeniem/pieczeniem poleży chwilę w marynacie. Dziś pomysł na marynatę błyskawiczną, którą często macie zapewne w swojej lodówce- pesto. Oliwa, czosnek, zioła czyli to, co nadaje potrawom wyjątkowy smak, świetnie sprawdza się w roli szybkiej marynaty.
Pesto używamy w tym przepisie jako marynaty, ale możemy podać także do już gotowego dania, jako sos do szaszłyków.
Do przygotowani szaszłyków wykorzystałam filety z piersi kurczaka (możecie użyć też wieprzowiny) i warzyw: pomidorków koktajlowych i cukinii.
Proporcje na ok. 10 szt, 15 cm szaszłyków.
Ps. Jeśli nie chcecie używać gotowego pesto ze słoiczka, polecam przepis na pesto z pietruszki PRZEPIS TUlub pesto z rukoli PRZEPIS TU.
Składniki:- pierś z kurczaka - 1 podwójna sztuka
- cukinia - 1 średnia sztuka
- pomidorki koktajlowe - ok. 20 szt
- pesto - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- olej - do smażenia, ok. 2 łyżki
Mięso pokrój w ok. 2 cm kostkę. Połącz z pesto i odstaw na min. 15 minut.
Cukinię pokrój w kawałki mniej więcej takiej wielkości jak mięso.
Na wykałaczki nakłuwaj naprzemiennie kawałki mięsa, cukinii i pomidorków.
Szaszłyki smaż na rozgrzanym oleju, grillu lub patelni grillowej. Gotowe szaszłyki podawać możesz z dodatkową porcją pesto, jako sosu.