Szaszłyki z kurczakiem w marynacie z pesto

Szaszłyki z kurczakiem w marynacie z pesto

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczakiem w marynacie z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie od dziś wiadomo, że każdemu mięsu dobrze robi, jeśli przed smażeniem/pieczeniem poleży chwilę w marynacie. Dziś pomysł na marynatę błyskawiczną, którą często macie zapewne w swojej lodówce- pesto. Oliwa, czosnek, zioła czyli to, co nadaje potrawom wyjątkowy smak, świetnie sprawdza się w roli szybkiej marynaty.

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczakiem w marynacie z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pesto używamy w tym przepisie jako marynaty, ale możemy podać także do już gotowego dania, jako sos do szaszłyków.

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczakiem w marynacie z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowani szaszłyków wykorzystałam filety z piersi kurczaka (możecie użyć też wieprzowiny) i warzyw: pomidorków koktajlowych i cukinii.

Zdjęcie - Szaszłyki z kurczakiem w marynacie z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 10 szt, 15 cm szaszłyków.

Ps. Jeśli nie chcecie używać gotowego pesto ze słoiczka, polecam przepis na pesto z pietruszki PRZEPIS TUlub pesto z rukoli PRZEPIS TU.

Składniki:
  • pierś z kurczaka - 1 podwójna sztuka
  • cukinia - 1 średnia sztuka
  • pomidorki koktajlowe - ok. 20 szt
  • pesto - 2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - do smażenia, ok. 2 łyżki
Przygotowanie:

Mięso pokrój w ok. 2 cm kostkę. Połącz z pesto i odstaw na min. 15 minut.

Cukinię pokrój w kawałki mniej więcej takiej wielkości  jak mięso.

Na wykałaczki nakłuwaj naprzemiennie kawałki mięsa, cukinii i pomidorków.

Szaszłyki smaż na rozgrzanym oleju, grillu lub patelni grillowej. Gotowe szaszłyki podawać możesz z dodatkową porcją pesto, jako sosu.

Kategorie przepisów