Szaszłyki z krewetkami i ananasem
Mamy niesamowitą propozycję na majówkowego grilla! Do zamarynowania krewetek użyliśmy oleju Kujawskiego “Czosnek – bazylia”, który jest aromatycznym połączeniem oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami!
Ponadto oleje Kujawski z ziołami idealnie sprawdzą się jako marynata do mięs, warzyw czy też ryb!
Składniki na szaszłyki z krewetkami i ananasem:
- 200 g krewetek
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
- 1/2 - 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 czerwona cebulka
- 1/3 ananasa
- 2 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- szczypta curry
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
P
Jak przygotować szaszłyki z krewetkami i ananasem:
👉krewetki zalewamy miodem, przyprawiamy pieprzem sola i dodajemy olej Kujawski “Czosnek – Bazylia” – mieszamy i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania
👉w międzyczasie warzywa kroimy na mniejsze kawałki tak, żeby wygodnie dały się nabić na szaszłyki,
👉na patyki do szaszłyków nabijamy po kolei składniki, aż do wyczerpania, podlewamy zalewą, solimy i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku temperaturze 220 stopni C,
👉majonez mieszamy z sokiem z cytryny, czosnkiem i curry – ten sos to naprawdę sztos!
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: prosty przepis