Szaszłyki z krewetkami i ananasem

Szaszłyki z krewetkami i ananasem

Zdjęcie - Szaszłyki z krewetkami i ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mamy niesamowitą propozycję na majówkowego grilla! Do zamarynowania krewetek użyliśmy oleju Kujawskiego “Czosnek – bazylia”, który jest aromatycznym połączeniem oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami!

Ponadto oleje Kujawski z ziołami idealnie sprawdzą się jako marynata do mięs, warzyw czy też ryb!

Składniki na szaszłyki z krewetkami i ananasem:

  • 200 g krewetek
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 1/2 - 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebulka
  • 1/3 ananasa
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta curry
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Zdjęcie - Szaszłyki z krewetkami i ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiP

Jak przygotować szaszłyki z krewetkami i ananasem:

👉krewetki zalewamy miodem, przyprawiamy pieprzem sola i dodajemy olej Kujawski “Czosnek – Bazylia” – mieszamy i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania

👉w międzyczasie warzywa kroimy na mniejsze kawałki tak, żeby wygodnie dały się nabić na szaszłyki,

👉na patyki do szaszłyków nabijamy po kolei składniki, aż do wyczerpania, podlewamy zalewą, solimy i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku temperaturze 220 stopni C,

👉majonez mieszamy z sokiem z cytryny, czosnkiem i curry – ten sos to naprawdę sztos!

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów