Szarlotka z połówkami jabłek
Równie dobrze, ten wpis mógłby nosić tytuł “Jabłka zapiekane w cieście półkruchym”. Piekłam to ciasto kilka razy – z serkiem, jogurtem, z jajkami i bez jajek. Wg. mnie wersja z serkiem homogenizowanym, jest najlepsza.
Jeżeli lubisz smak i zapach zapiekanych jabłek, cynamonu, ta szarlotka z całą pewnością dla Ciebie.
Ciasto dość proste, z kilku łatwo dostępnych składników. Bardzo oryginalne, bardzo smaczne.
Polecam na niedzielny deser ?
Składniki na szarlotkę z jabłkami / foremka 24 x 30 cm
– 3 szklanki mąki pszennej
– 200 g masła pokrojonego na małe kawałki
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 200 g serka homogenizowanego waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 cukier z ziarenkami wanilii ( opcjonalnie )
– cynamon
– 6 średniej wielkości jabłek ( np. szara reneta )
– 2 arkusze papieru do pieczenia
Jabłka obierz, przekrój na dwie połówki, ostrożnie wydrąż gniazda nasienne.
Do miski daj suche składniki ( oprócz cynamonu ), pomieszaj. Dodaj masło, wyrabiaj suche składniki z masłem, następnie dodaj serek. Jeżeli masa będzie bardzo klejąca, dodaj trochę mąki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i daj do lodówki na około 20 minut.
Podziel ciasto na dwie części, większą i mniejszą.
Na dno foremki, daj arkusz papieru do pieczenia. Mniejszym kawałkiem ciasta, wylep dno foremki, nakłuj ciasto widelcem.
Na ciasto ułóż jabłka brzuszkami do góry, obficie posyp cynamonem.
Na drugim arkuszu papieru do pieczenia, obrysuj podstawę blaszki. Rozwałkuj drugą połowę ciasta, na wielkość podstawy blaszki.
Szybkim ruchem, rozłóż ciasto na jabłkach i ostrożnie ściągnij papier.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, ciasto piecz około 40 minut, do mocnego zrumienienia.
Gotowe, wystudzone ciasto, podziel na porcje i posyp cukrem pudrem. Smacznego ?