Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą

Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą
Szarlotka z dodatkiem mąki razowej i pigwy, smakuje nieco inaczej niż szarlotka tradycyjna, ale warto spróbować właśnie takiej, oryginalnej wersji. Owoce pigwy są twarde i cierpkie, ale po przetworzeniu bardzo zyskują na smaku i w połączeniu z jabłkiem otrzymamy wyjątkowo aromatyczny przecier owocowy. Zapraszam na zdrową wersję, kruchej szarlotki z jesiennymi owocami, jest wyjątkowa na ciepło i na zimno

Zdjęcie - Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
  • 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 145 g masła
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • szczypta soli
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 3 słodkie jabłka
  • 2 pigwy
Zdjęcie - Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jabłka i pigwy obieram ze skórki, usuwam gniazdka nasienne i kroję na cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję owoce i mód. Całość smażę mieszając, do czasu aż miód się rozpuści. Następnie duszę pod przykryciem około 10 minut. Na stolnicę daję mąki, proszek do pieczenia, masło i żółtka. Wszystkie składniki szybko wyrabiam na elastyczne ciasto. Ciasto dzielę na dwie części, jedną większą. Owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut. Tortownicę lub foremkę na tarty wylepiam większą częścią ciasta. U mnie ciasta starczyło również na boki foremki. Ciasto nakłuwam widelcem. Na ciasto równomiernie daję przesmażone owoce. Z białek, cukru i szczypty soli ubijam pianę. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wykładam ją na przesmażone owoce. Na wierzch ścieram drugą część razowego ciasta. Szarotkę daję do nagrzanego piekarnika. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie lekko uchylam drzwiczki piekę jeszcze 8 minut. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków

Zdjęcie - Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów