Szarlotka z jogurtowo - budyniową pianką


Dzień dobry :-) Naszło nas ostatnio na szarlotkę. Tak jakoś się składa, że wszyscy lubimy, więc z nią nigdy nie ma problemu. Zjadają wszyscy, aż za szybko taka szarlotka znika. Tym razem szarlotka z jogurtowo - budyniową pianką smakowała wyśmienicie. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-)
Blaszka 23 x 33 cm
Składniki ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 200 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki pianka jogurtowo - budyniowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (40 g każdy)
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
1. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem.
2. Dodajemy masę z żółtek i cukru i zagniatamy ciasto. Jak by było za twarde możemy dodać łyżkę śmietany lub jogurtu.
3. Ciasto dzielimy na dwie części 70/30. Większą część musimy rozwałkować na wielkość blaszki, a mniejszą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy go widelcem.
5. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, odciskamy sok i przekładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem.
6. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż się nam rozpuści. Do jogurtu dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, żeby nam się składniki połączyły.
7. Jak piana z cukrem będzie już gotowa delikatnie dodajemy jogurt wymieszany z budyniem. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.
8. Wykładamy na jabłka, na wierzch ścieramy drugie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Studzimy. Smacznego :-)



