Kruche babeczki z jajecznicą w posypce ze szczypiorku

Kruche babeczki z jajecznicą w posypce ze szczypiorku
Zdjęcie - Kruche babeczki z jajecznicą w posypce ze szczypiorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z jajecznicą w posypce ze szczypiorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z jajecznicą w posypce ze szczypiorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
na farsz:
  • 16 jajek
  • 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
  • garść szczypiorku (lub rzeżuchy)
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Ciasto:

Zimną margarynę poszatkować, dodać mąkę, szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, żółtko i dwie łyżki zimnej wody, a następnie wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.


Rozwałkować ciasto, nałożyć na małe foremki (ok. 16 sztuk), ponakłuwać widelcem i piec ok. 10-15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie ostudzić i wyciągnąć z foremek.


Farsz:

Podgrzać margarynę Palmę, dodać roztrzepane jajka, doprawić solą i pieprzem i smażyć, aż się zetną. Napełnić babeczki jajecznicą i posypać posiekanym szczypiorkiem.


Porada:

„Codzienny” szczypiorek możemy z powodzeniem zastąpić rzeżucha, która jest symbolem nowego życia.



Przepis pochodzi z gotowaniezpasja.pl

Kategorie przepisów