Syrniki ukraińskie z kaszą manną
W moim domu uwielbiamy naleśniki, wszelkiego rodzaju placuszki i gofry. Syrniczki ukraińskie też dość często goszczą u nas w porze śniadania lub podwieczorku. Placuszki są mięciutkie, nieco grubsze niż naleśniki czy pankejki. Moja ponad roczna córka zajada je solo, ja uwielbiam oblane obficie złocistym syropem klonowym. Świetnie smakują też w towarzystwie świeżych sezonowych owoców. Większość osób robi serniczki z mąką, sama też niekiedy robię je w taki sposób. Ostatnio przygotowałam je jednak nieco inaczej, zamiast mąki użyłam kaszy manna. Według mnie wersja z kaszą jest znacznie smaczniejsza, chrupiąca skorupka z kaszy mannej wychodzi idealnie. Spróbuj koniecznie poniższego przepisu. Pamiętaj żeby użyć twarogu niemielonego typu klinek.
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Ukraińska
Trudność: Łatwe
Ilość: 12 sztuk
Przygotowanie: 10 min.
Smażenie: 10 min.
Kalorie: 90 kcal
Serniczki z twarogu i kaszy manna. Syrniki ukraińskie dla dzieci, również dla maluszków jedzących metodą BLW.
Tryb gotowania.Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:250 g 250 twarogu półtłustego niemielonego
1 1 małe jajko
70 g 70 surowej kaszy manna
1 łyżka 1 cukru*
1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią*
2 łyżki 2 mąki pszennej do obtoczenia serniczków
2 łyżki 2 kaszy manna do obtoczenia
kilka kropli kilka oleju słonecznikowo – rzepakowego do smażenia
Sposób przygotowania:
- Twaróg, jajko, kaszę manna oraz cukier i cukier waniliowy (dla małego dziecka najlepiej pominąć dodatek cukru) wymieszaj widelcem na jednolitą papkę.
- Masę twarogową uformuj dłońmi w rulon, pokrój widelcem na krążki. Krążki możesz dodatkowo uformować kulając je w odwróconej szklance – to nada im idealny kształt.
- Serniczki obtocz w mieszaninie mąki pszennej i kaszy manny.
- Usmaż na rozgrzanej patelni skropionej olejem, smaż z każdej strony po około 4-5 minut.