Świderki i suszone pomidory

Świderki i suszone pomidory

No i powstał szybki obiad, bo u mnie ostatnio musi być wszystko szybko, szybko. Takie dni.

Zdjęcie - Świderki i suszone pomidory  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świderki i suszone pomidory

słoik suszonych pomidorów

50 ml wódki

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

400 g makaronu fusilli, świderki

250 g serka marscapone (albo i wiecej)

pęczek natki

20 dkg parmezanu startego na tarce

Makaron gotuję w osolonym wrzątku.

Połowę pomidorów drobno siekam. Wkładam do miski z resztą pomidorów, zalewam je wódką i doprawiam solą i cukrem. Zostawiam na czas gotowania się makaronu.

Makaron po ugotowaniu odsączam i wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję ser marscapone i mieszam podgrzewając na średnim ogniu.

Dodaję namoczone w wódce pomidory oraz połowę posiekanej natki, dokładnie mieszam.

Danie przekładam do miski, posypuję startym parmezanem i pozostałą natką.

Proste, fajne, domowe. Kolejne danie pod dyktando Nigelli. ;-)

P.S. 7 marca - po dzisiejszej Manifie, na którą zabraliśmy się wraz z dzieciakami, w kuchni powstało ponownie to samo danie. Tym razem przygotowywał je mój mąż. Danie super ekspres znów nam smakowało. Przy okazji odkryliśmy, że nasza córka pasjami przepada za suszonymi pomidorami. ;-))

* źródło - "Nigella ekspresowo" wyd. Filo

Zdjęcie - Świderki i suszone pomidory  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów