Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

Na bożonarodzeniowym stole tradycyjnie królują makowce, pierniki i serniki, ale jeśli, tak jak ja, macie ochotę na słodką odmianę, to zachęcam do przygotowania dzisiejszego przepisu na świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami. Nie tylko będzie pięknie się prezentował, ale i wspaniale smakował. ? To deser zdecydowanie stworzony dla wszystkich miłośników bezowych wypieków.

Z ubitych z cukrem na sztywno białek uformowałem dwanaście stykających się ze sobą gniazdek i wypełniłem je domowym musem żurawinowym z dodatkiem wina Porto. Następnie udekorowałem je kremem cynamonowym na bazie śmietany kremówki i sera mascarpone, a całość ozdobiłem posiekanymi pistacjami, świeżą żurawiną i gałązkami rozmarynu. Czyż taki wieniec bezowy nie wygląda zjawiskowo i odświętnie? ? Ja myślę, że będzie on stanowił piękną dekorację bożonarodzeniowego stołu i zachwyci wszystkich domowników oraz gości. Zapraszam do wypróbowania przepisu w nadchodzące Święta!

Zdjęcie - Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŚwiąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 30 minut 1 godzina 30 minut

SKŁADNIKI

Beza:

  • 5 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

 

Mus żurawinowy:

  • 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 100 g cukru
  • 50 ml czerwonego wina, najlepiej Porto
  • 50 ml wody

 

Krem cynamonowy z mascarpone:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

 

Dekoracja:

  • 50 g obranych niesolonych pistacji
  • garść świeżej żurawiny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • łyżeczka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Beza (można upiec dzień wcześniej)

  1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
  2. Blaszkę pokryj papierem do pieczenia i narysuj okrąg o średnicy ok. 20 cm. Na okręgu zaznacz sobie tylką 12 punktów w równych odległościach – potraktuj je jako środki wyciskanych kształtów. Za pomocą tylki wyciśnij równych 12 gniazdek, wychodzących poza obrys narysowanego okręgu. Pamiętaj, aby najpierw wycisnąć ich spód, a następnie formuj ich krawędzie, zostawiając pusty środek.
  3. Bezę włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C (grzanie góra-dół). Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez ok. 90 minut, aż beza będzie sztywna. Gotowy wieniec ostudź w lekko uchylonym piekarniku.

 

Mus żurawinowy

  1. Żurawinę umyj, przełóż do rondelka, wsyp cukier, wlej wino oraz wodę i gotuj przez około 15-20 minut, aż owoce się rozgotują.
  2. Następnie konfiturę zmiksuj na gładki mus przy pomocy blendera. Odstaw do wystudzenia.

 

Krem cynamonowy z mascarpone

  1. Śmietanę ubij na sztywno. Kolejno dodaj mascarpone oraz cukier puder i ubij krótko ponownie. Na sam koniec wsyp cynamon i zmiksuj tylko do połączenia.

 

Przygotowanie (najlepiej przed samym podaniem)

  1. Upieczony i wystudzony wieniec przełóż na talerz lub paterę. Każde bezowe gniazdko napełnij 2 łyżeczkami musu żurawinowego.
  2. Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki posmaruj od środka cienką warstwą musu żurawinowego i przełóż cały krem cynamonowy.
  3. Wieniec udekoruj kremem, przykrywając otwory gniazdek i formując rozetki.
  4. Gotowy wieniec ozdób drobno posiekanymi pistacjami, poprzekrawaną na połówki żurawiną oraz gałązkami rozmarynu. Wierzch posyp odrobiną cukru pudru. Podawaj od razu lub przechowuj do 24h w lodówce.

Zdjęcie - Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów