Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną

Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną
Zdjęcie - Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka itp.)
  • 1 litr mleka
  • 4 jajka
  • 1 pomarańcza
  • 150 g brązowego cukru
  • 30 g ciemnego kakao
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 30 g płatków migdałowych
  • 50 g margaryny Palma
Przygotowanie

Pieczywo kroimy na kawałki i zalewamy letnim mlekiem. Odstawiamy na 30 minut.


Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem, dodajemy do nich stopioną margarynę i kakao. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy namoczone pieczywo z mlekiem i miksujemy przez chwilę - wystarczy parę sekund.


Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy.


Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 50 minut.


Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny.



Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com

Kategorie przepisów