Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką
Przepisów na świąteczny piernik na moim blogu jest kilka. Różnią się między sobą składnikami. Każdy z nich uważam za smaczny. Poniższy przepis na piernik przekładany powidłami z galaretką jest rewelacyjny, bardzo prosty i dość szybki w wykonaniu.
Piernik z tego przepisu wychodzi wilgotny i puszysty, co za tym idzie jest mięciutki. Bardzo dobrze łączy się z powidłowo galaretkowym nadzieniem.
Piernik przekładany powidłami z galaretką 2017-12-10 15:55:31 Write a review Save Recipe Print kładniki
- 250 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 przyprawa do piernika
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 2 słoiki powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki oleju
- galaretka pomarańczowa
- Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać pół słoika powideł śliwkowych, miód i mleko. Miksuj na małych obrotach, powoli dodając olej. Następnie partiami dodawaj suche składniki. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż do suchego patyczka.
- xxx
- W rondlu podgrzej 1,5 słoika powideł śliwkowych z galaretka. Mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
- Po wystudzeniu ciasta, odkrój górkę. Przekrój ciasto na dwa blaty.
- Kiedy masa śliwkowa zgęstnieje przełóż ją piernikowe blaty. Owiń ciasto ciasno papierem do pieczenia aby utrzymać kształt.
- Piernik możesz oblać czekoladą