Świąteczne ciasto czekoladowe z korzenną nutą

Świąteczne ciasto czekoladowe z korzenną nutą
Zdjęcie - Świąteczne ciasto czekoladowe z korzenną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczne ciasto czekoladowe z korzenną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczne ciasto czekoladowe z korzenną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczne ciasto czekoladowe z korzenną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczne ciasto czekoladowe z korzenną nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g czekolady gorzkiej
  • 225 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 20 g kakao
  • 8 g przyprawy korzennej do piernika
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • posypka cukrowa do dekoracji
Przygotowanie

200 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.


Jajka ucieramy z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo olej i roztopioną czekoladę. Dodajemy w dwóch partiach mąkę z proszkiem, kakao i przyprawę korzenną. Mieszamy do połączenia się składników.


Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy o średnicy około 24 cm i pieczemy w 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy ciasto.


100 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej.


Wystudzone ciasto dzielimy na porcje. W każdy kawałek wbijamy patyczek.


Porcje ciasta dekorujemy roztopioną czekoladą i cukrowymi koralikami.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów