Świąteczne babeczki Lottomaniaka - cytrynowe z kremem
Proste, szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne. Z pewnością mogą posłużyć za dekorację wielkanocnego stołu – a co ważniejsze, jadalną i przesmaczną dekorację :)
Maślane babeczki o cytrynowym smaku i aromacie, w towarzystwie genialnego, delikatnego, serowego kremu bez dodatku masła. Mała alternatywa dla bab wielkanocnych - samo ciasto jest typowo „babkowe”, jedynie upieczone w innej formie. Tradycja pozostaje zachowana :)
PS Macie u siebie tradycję zajączka wielkanocnego? Przyznam, że u nas w domu nigdy prezentów z okazji Wielkiejnocy nie było. Szkoda, nie szkoda... ;) Może podobnie jak w przypadku urodzinowych prezentów puszczę lotka w ciemno i pozostanie mi obserwować najnowsze wyniki lotto. Swoją drogą te jajeczka z wierzchu to trochę jak piłeczki w losowaniu... to chyba znak ;)
Ponieważ to ostatni post przed Wielkanocą,
życzę Wam ciepłych, zdrowych, rodzinnych i przesmacznych Świąt!!!
Składniki na babeczki, 16 sztuk:
- 1 szklanka mąki pszennej - 160 g
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej – 60 g
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sok z połowy cytryny
- skórka starta z jednej cytryny
- 200 g masła, bardzo miękkiego
- 4 jajka, w temp. pokojowej
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 150 g tłustego twarogu, mielonego
- pół szklanki cukru pudru, przesianego
- 2 łyżki amaretto
Dodatkowo, opcjonalnie:
- czekoladowe jajeczka do dekoracji, posypki
Przygotowanie babeczek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Do miseczki przesiać oba rodzaje mąki, dodać proszek do pieczenia i sól – wymieszać.
W osobnej, dużej misce utrzeć miękkie masło. Wsypać cukier puder i ponownie utrzeć. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Wlać sok z cytryny i wsypać skórkę – ponownie utrzeć. Na koniec wsypać suche składniki i wymieszać całość łopatką.
Ciasto przekładać do papilotek, do ¾ wysokości - aby zachowały ładny kształt używam foremek silikonowych, do nich wkładam papierowe papilotki i dopiero wtedy napełniam ciastem. Poukładać na blasze i wstawić do piekarnika. Piec 23-25 minut, do momentu aż patyczek wbity w środek babeczki będzie suchy. Pozostawić do przestudzenia
Przygotowanie kremu
Składniki na krem umieścić w misce i połączyć blenderem do powstania jednolitej, aksamitnej masy. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego, używając końcówki w kształcie gwiazdki, i wyciskać wzory na górze babeczek. Krem należy od razu nakładać na babeczki - powinien być w miarę chłodny. Można ewentualnie przetrzymać go w lodówce do momentu wykorzystania. Dowolnie udekorować.
Jeśli babeczki nie zostaną zjedzone jednego dnia (a z tym ciężko :)), należy przechowywać je w lodówce. Wyjąć przed podaniem, by nabrały temperatury pokojowej.