Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie

Zdjęcie - Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tegoroczna Wielkanoc, to między innymi szynka, którą Wam dzisiaj prezentuję. Oczywiście był też domowy pasztet, ale pasztet jest u nas na każde Święta (znajdziecie go TUTAJ), a szynkę - jako wędlinę - piekłam pierwszy raz :) I pierwszy raz tak długo marynowałam - aż siedem dni! Szynka dokładnie przeszła aromatem przypraw, nie była sucha, świetnie kroiła się na plastry. No i ten kolor! Taki kolor daje sól peklowa. Ja dodatkowo dałam jeszcze trochę zwykłej soli. Przepis znalazłam w Wesołej kuchni - u Myszy75 i od razu mi się spodobał. Szynka wyszła naprawdę pyszna - szczególnie w towarzystwie chleba na zakwasie i mojego ulubionego chrzanu. Na pewno powtórzę przepis. Może na Boże Narodzenie? :) Poczyniłam kilka zmian i tak podaję przepis, a po oryginał zapraszam do autorki :) Dziękuję za recepturę na tą wspaniałą szyneczkę!
Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie na podstawie przepisu od Myszy
1,5 kg mięsa od szynki wieprzowej
marynata:
1,5 litra wody
5 ząbków czosnku (w całości)
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
60 g soli peklowej
1,5 łyżeczki zwykłej soli
1/2 łyżeczki cukru
do natarcia:
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1,5 łyżeczki majeranku

Mięso umyć i oczyścić. Do garnka wlać wodę i dodać wszystkie przyprawy, zagotować. Odstawić z ognia i dodać sól peklową, sól zwykłą i wymieszać. Zalewę wystudzić i razem z przyprawami wlać do szklanego naczynia. Do zimnej zalewy włożyć mięso. Przykryć i włożyć do lodówki na 7 dni. Raz dziennie mięso należy przewrócić, żeby się równo peklowało. Po tym czasie mięso wyjąć i osuszyć. Natrzeć majerankiem i czosnkiem. Zasznurować szynkę białym sznurkiem na około i w poprzek. Przygotować blaszkę do pieczenia lub brytfannę, w której ułożymy mięso w rękawie.
Do rękawa do pieczenia przełożyć przyprawy z marynaty i wlać dwie chochelki marynaty. Mięso przełożyć do rękawa i związać dołączonymi spinkami. Zrobić trzy nacięcia nożyczkami, aby para miała ujście i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawić do ostygnięcia, włożyć do lodówki i kroić na cienkie plastry.
Zdjęcie - Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sałatka z makaronem ryżowym
4

Sałatka z makaronem ryżowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron z szynką i groszkiem
1

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Makaron z burratą i prosciutto
2

Makaron z burratą i prosciutto

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szybka sałatka makaronowa
2

Szybka sałatka makaronowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli
1

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką
1

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście