Świąteczna sałatka w stylu gyros z sosem miodowo-musztardowym
Świąteczna sałatka w stylu gyros z sosem miodowo-musztardowym, w której użyłam oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN.
Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Wprowadzenie olejów tłoczonych na zimno do diety pomoże ją zatem urozmaicić nie tylko w niesamowite smaki, ale także wzbogaci ją w szereg substancji odżywczych.
Składniki na świąteczną sałatkę w stylu gyros z sosem miodowo-musztardowym:
- 300 g filetu z kurczaka
- olej do smażenia
- przyprawy do mięsa
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 duża papryka
- 4 duże kiszone ogórki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula czerwona
Składniki na sos:
- 50 g oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól/pieprz
Jak zrobić świąteczną sałatkę w stylu gyros z sosem miodowo-musztardowym?
Filet z kurczaka przyprawiamy i smażymy na oleju rzepakowym. Usmażonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
Warzywa kroimy.
Całość układamy warstwami w misce i polewamy sosem.
Świąteczna sałatka w stylu gyros z sosem miodowo-musztardowym na bazie lnianego oleju Kujawski jest gotowa.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis