Surowy łosoś marynowany w przyprawach

Surowy łosoś marynowany w przyprawach
Zdjęcie - Surowy łosoś marynowany w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Surowy łosoś marynowany w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Surowy łosoś marynowany w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Surowy łosoś marynowany w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 700 g świeżego łososia
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki soli
  • 100 g cebuli
  • 500 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 90 ml oleju Kujawski z czosnkiem
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
Przygotowanie

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, aż sól się całkowicie rozpuści. Łososia kroimy w kostkę o wymiarach 2x2 cm, zalewamy go solanką, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie łososia dokładnie odcedzamy.


Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy. Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Zalewamy olejem tak, aby wszystkie produkty były nim przykryte. Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godz.


Po tym czasie łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie serwowany. Układamy na nim cebulę i część przypraw. Zalewamy Olejem Kujawskim z czosnkiem i odstawiamy na 1-2 godz.



Przepis pochodzi z kulinarneprzygodygatity.blogspot.com

Kategorie przepisów