Surówka z selera korzeniowego z ananasem i słonecznikiem

Surówka z selera korzeniowego z ananasem i  słonecznikiem

Do wykonania tej surówki skłoniło mnie dość nietypowe połączenie składników. Dorota20w smak nie do końca lubionego selera, urozmaiciła słodkim ananasem, chrupiącym słonecznikiem i szczyptą ostrego chili. Ku mojemu zaskoczeniu wszystko do siebie świetnie pasowało. Zjadłam tą surówkę ze smakiem. Mężowi smakowała chyba mniej, ale też trochę jej skosztował. Zrezygnowałam z sosu, gdyż starłam selera na tak drobnej tarce, że całość wyszła dość mocno wilgotna i zbyteczny wydawał mi się już dodatek majonezu i jogurtu.

Zdjęcie - Surówka z selera korzeniowego z ananasem i  słonecznikiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • pół selera korzeniowego
  • pół świeżego ananasa (dałam kilka plastrów ananasa z puszki)
  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika
  • szczypta chili
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (pominęłam)
  • 1-2 łyżki majonezu (pominęłam)

Wykonanie:

Selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dość drobnych oczkach. Ananasa pokroić w kosteczkę lub w cienkie słupki.Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać chili i ew. jogurt z majonezem. Wymieszać. Smacznego :)

Ps.Przypominam, że już w poniedziałek zaczynamy wspólne szpinakowe pichcenie! :) Nie mogę się doczekać :))


Kategorie przepisów