Surówka z ogórka, marchewki i czerwonej kapusty z dressingiem sezamowym

Surówka z ogórka, marchewki i czerwonej kapusty z dressingiem sezamowym

  Zdjęcie - Surówka z ogórka, marchewki i czerwonej kapusty z dressingiem sezamowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 200 g ogórków sałatkowych
  • 150 g czerwonej kapusty
  • 150 g marchwi
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 10 g prażonych ziaren sezamu
  • 10 g miodu
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Marchewkę i ogórek kroimy spiralnie, bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach.

 

Kapustę cienko szatkujemy.

 

W niewielkim naczyniu lub słoiczku mieszamy olej, sok z cytryny, imbir, miód, sól oraz pieprz.

 

⅓ dressingu skrapiamy kapustę i odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.

 

Po 10 minutach dodajemy pozostałe warzywa oraz resztę dressingu. Mieszamy i posypujemy sezamem.

Kategorie przepisów