Surówka z ogórka, marchewki i czerwonej kapusty z dressingiem sezamowym
Składniki
- 200 g ogórków sałatkowych
- 150 g czerwonej kapusty
- 150 g marchwi
- 50 ml oleju Oliwier
- 10 g prażonych ziaren sezamu
- 10 g miodu
- ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Marchewkę i ogórek kroimy spiralnie, bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kapustę cienko szatkujemy.
W niewielkim naczyniu lub słoiczku mieszamy olej, sok z cytryny, imbir, miód, sól oraz pieprz.
⅓ dressingu skrapiamy kapustę i odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.
Po 10 minutach dodajemy pozostałe warzywa oraz resztę dressingu. Mieszamy i posypujemy sezamem.