Surówka z ogórka i rzodkiewek do obiadu
Surówka z ogórka i rzodkiewek.
- 1 długi ogórek sałatkowy pokrojony w półplasterki
- pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
- sól i pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek
- 1/2 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
- 1 starty ząbek czosnku
- 2-3 łyżki octu ryżowego (do smaku)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka słodkiego sosu chili
- sezam do posypania
Krok 1.
- Do miseczki wlać ocet, olej, sos sojowy, starty czosnek, miód, sos chili, starty imbir i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Do miseczki na sałatkę włożyć pokrojonego ogórka oraz rzodkiewki, posypać posiekanym szczypiorkiem i wymieszać z przygotowanym sosem sałatkowym. Wstawić do lodówki. Podawać jako dodatek do obiadu.
Miłego gotowania!