Surówka z marchewki z porzeczkami i morelami
To prawdopodobnie najlepsza surówka z marchewki jaką zrobiłam. Można do niej dodać morele, brzoskwinie, mango, rodzynki czy kiszoną cytrynę.Jeśli lubicie cebulę to dodajcie czerwoną drobno pokrojoną w kosteczkę. Świetnym dodatkiem będą też kiszone cytryny. Zimą zamiast porzeczek można dodać rodzynki.
Składniki:
- marchew surowa starta - 4 szklanki
- czerwona porzeczka - 1/2 szklanki
- świeża mięta kilka listków
- morele 2 sztuki lub brzoskwinia, nekratynka
- sumak (opjonalnie) - 2 szczypty
- cytryna - 1 szt.
- oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
- miód - 1-2 łyżeczka
- cynamon mielony - 1 szczypta
- kolendra w ziarnach młotkowana - 1 szczypta
- kmin rzymski - 1 szczypta
- sól -1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
Oczyszczoną marchew ścieramy na dużych oczkach. Morele ( mogą też być suszone) kroimy w kostkę. Do utartej marchewki dodajemy morele, porzeczkę i miętę oraz pozostałe przyprawy. Przygotowujemy sos mieszając oliwę, sok z połówki cytryny, miód oraz 1/3 łyżczki soli. Polewamy i mieszamy.