Surówka z marchewki z porzeczkami i morelami

Surówka z marchewki z porzeczkami i morelami

 


Zdjęcie - Surówka z marchewki z porzeczkami i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To prawdopodobnie najlepsza surówka z marchewki jaką zrobiłam. Można do niej dodać morele, brzoskwinie, mango, rodzynki czy kiszoną cytrynę.Jeśli lubicie cebulę to dodajcie czerwoną drobno pokrojoną w kosteczkę. Świetnym dodatkiem będą też kiszone cytryny. Zimą zamiast porzeczek można dodać rodzynki.

 

 

Składniki:

  • marchew surowa starta - 4 szklanki
  • czerwona porzeczka - 1/2 szklanki
  • świeża mięta kilka listków
  • morele 2 sztuki lub brzoskwinia, nekratynka
  • sumak (opjonalnie) - 2 szczypty
  • cytryna - 1 szt.
  • oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
  • miód - 1-2 łyżeczka
  • cynamon mielony - 1 szczypta
  • kolendra w ziarnach młotkowana - 1 szczypta
  • kmin rzymski - 1 szczypta
  • sól -1/3 łyżeczki

 

Przygotowanie:

Oczyszczoną marchew ścieramy na dużych oczkach. Morele ( mogą też być suszone) kroimy w kostkę. Do utartej marchewki dodajemy morele, porzeczkę i miętę oraz pozostałe przyprawy. Przygotowujemy sos mieszając oliwę, sok z połówki cytryny, miód oraz 1/3 łyżczki soli. Polewamy i mieszamy.

Kategorie przepisów