Surówka z marchewki w orzechowym sosie
Surówka z marchewki z granatem w pysznym dressingu z masła orzechowego z owocami granatu.
Składniki na surówkę z marchewki w orzechowym sosie:
2 marchewki
1/2 szt cytryny
1/2 szt granata
2 -3 łyżeczki masła orzechowego z nerkowca, migdałów albo tahiny z sezamu,
płatki chili do smaku
1 łyżka podprażonych nasion słonecznika
sól do smaku
kolendra w ziarnach ( na czubek łyżeczki)
2 łyżki wody
2 łyżki oliwy
Jak przygotować surówkę z marchewki w orzechowym sosie?
Marchewki zetrzeć na grubej tarce. Wyjąć owoce z połówki granatu. Z soku cytrynowego, oliwy, wody i przypraw zrobić jednolity sos i polać marchewkę, dodać granat, słonecznik, polać sosem i wymieszać. Świetnie będzie pasować mięta.