Surówka z marchewki i czosnku
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: -minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Prosta i świetna w smaku surówka z marchewki urozmaici nawet najbardziej pospolity obiad. Istotą smaku jest tu czosnek i kolendra. O ile czosnek bardzo lubię i nawet spora jego ilość mi nie przeszkadza o tyle z kolendrą staram się być ostrożna. Nie jest to akurat przyprawa za którą przepadam, i kiedyś użyłam jej w nadmiarze w konsekwencji czego na długo się do niej zniechęciłam. Ale dzisiaj wiem, że odpowiednia ilość kolendry pasuje doskonale do takich warzyw jak marchewka czy cukinia. Odpowiednia ilość to dla mnie kilka kulek, maksymalnie 4, roztartych w moździerzu lub po prostu w dłoniach.
Składniki- marchewka - 4 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- kolendra - 4 kulki
- oliwa - 2 łyżki
- ocet - 2 łyżki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- papryka mielona - 1/2 łyżeczki
Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach. W moździerzu utrzeć kolendrę. Do miski z marchewką dodać kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet, sól, cukier, paprykę i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić przynajmniej 1 godzinę w lodówce.
Smacznego:)