Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką to doskonały dodatek do obiadu. Jest pyszna i zdrowa.
Zrobiłam ją niedawno po raz pierwszy, ale wiem już, że będzie to jeden z 4 moich ulubionych sposobów na kapustę pekińską (przepisy na pozostałe moje ulubione, pyszne surówki znajdziesz klikając w opis: Kapusta pekińska z porem i ogórkami; Kapusta pekińska z musztardą francuską; Kapusta pekińska do obiadu ) .
Surówka jest pełna smaków, soczysta, no po prostu pyszna.
Zdecydowanie warto ją przygotować, choć krojenie papryki na jak najcieńsze kawałeczki jest troszkę żmudnym zajęciem ? ale warto!
Na blogu znajdziesz też inne pomysły na surówki z kapusty pekińskiej, np:
surówka z kapustą pekińską i surowym brokułem
surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i ogórkami konserwowymi
surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem
surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem
surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą
- 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1-2 słodkie, soczyste jabłka
- sól
- 2 łyżeczki cukru
- trochę soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lub ulubionej oliwy z oliwek
Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
Paprykę kroimy na jak najcieńsze paseczki wręcz wiórki (można wykorzystać maszynkę do jullienne lub obieraczkę do warzyw).
Do kapusty z papryką dodajemy starte na dużych oczkach tarki jabłka, mieszamy.
Dodajemy sól (mniej więcej 1/2 – 1 płaska łyżeczka), cukier, 2 łyżki soku z cytryny oraz olej. Mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie, w razie potrzeby, ponownie doprawiamy solą, cukrem lub sokiem z cytryny. Można również delikatnie sypnąć pieprzem.
Polecam również przepis na Ekspresowe wafle ze śmietanową masą z masłem orzechowym i orzeszkami