Surówka z brukselki i orzechów laskowych

Surówka z brukselki i orzechów  laskowych

Nigdy nic nie miałam do brukselki. Nigdy nie przeszkadzało mi, że jest trochę mdła, a czasami nawet gorzka Nawet będąc dzieckiem uwielbiałam śmieciówę i zawsze z ochotą wyławiałam te maleńkie kapustki. A własnie. Pamiętacie jeszcze śmieciówę? Ja pamiętać, pamiętam, ale ostatni raz jadłam ją z 15 lat temu. Szkoda...

A dzisiaj spróbowałam brukselki na surowo - z dodatkiem orzechów laskowych i sosu z oliwy, octu balsamicznego i soku z cytryny. Bardzo fajne połączenie, ale następnym razem dodałabym więcej tego sosu. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale  lubię takie "utaplane" w oliwie surówki. I z pewnością dorzucę tym razem pomidorki i odrobinę ostrego sera...

Przepis pochodzi z książki "Ulubione dania z kapusty" Anny Muchowicz.

Zdjęcie - Surówka z brukselki i orzechów  laskowych  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Surówka z brukselki i orzechów laskowych

Składniki:

  • 50 dag brukselki
  • 5 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 1/2 cebuli
  • Sos:
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Brukselkę drobno pokroić lub poszatkować - ja wcześniej wycięłam głąbki. Cebulę pokroić w piórka. Wymieszać składniki sosu i polać surówkę. Jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na końcu posypać posiekanymi orzechami.

Można również dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i posypać wiórkami ostrego żółtego sera.

Zdjęcie - Surówka z brukselki i orzechów  laskowych  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

smacznego!

Kategorie przepisów