Surówka z brukselki i orzechów laskowych
Nigdy nic nie miałam do brukselki. Nigdy nie przeszkadzało mi, że jest trochę mdła, a czasami nawet gorzka Nawet będąc dzieckiem uwielbiałam śmieciówę i zawsze z ochotą wyławiałam te maleńkie kapustki. A własnie. Pamiętacie jeszcze śmieciówę? Ja pamiętać, pamiętam, ale ostatni raz jadłam ją z 15 lat temu. Szkoda...
A dzisiaj spróbowałam brukselki na surowo - z dodatkiem orzechów laskowych i sosu z oliwy, octu balsamicznego i soku z cytryny. Bardzo fajne połączenie, ale następnym razem dodałabym więcej tego sosu. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale lubię takie "utaplane" w oliwie surówki. I z pewnością dorzucę tym razem pomidorki i odrobinę ostrego sera...
Przepis pochodzi z książki "Ulubione dania z kapusty" Anny Muchowicz.
Surówka z brukselki i orzechów laskowych
Składniki:
- 50 dag brukselki
- 5 dag łuskanych orzechów laskowych
- 1/2 cebuli
- Sos:
- łyżka soku z cytryny
- łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Brukselkę drobno pokroić lub poszatkować - ja wcześniej wycięłam głąbki. Cebulę pokroić w piórka. Wymieszać składniki sosu i polać surówkę. Jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na końcu posypać posiekanymi orzechami.
Można również dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i posypać wiórkami ostrego żółtego sera.
smacznego!