Surówka colesław z żurawiną i jabłkiem

Surówka colesław z żurawiną i jabłkiem
Zdjęcie - Surówka colesław z żurawiną i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNajpopularniejsza surówka colesław, tym razem w pysznej wersji z kwaskowatym jabłkiem i żurawiną. Kapustę można poszatkować trochę wcześniej, następnie dokładnie wymieszać z odrobiną soli i pieprzu. Tuż przed podaniem, dodajemy resztę składników i zajadamy ze smakiem ? Świetna, uniwersalna surówka do pieczonych mięs, ryb do grilla i do obiadu ?

Zdjęcie - Surówka colesław z żurawiną i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1/4 średniej wielkości białej kapusty
  • 1 jabłko z czerwoną skórką
  • garść żurawiny
  • spora szczypta soli i pieprzu
Sos jogurtowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 pełna łyżka majonezu
  • łyżeczka octu winnego
Kapustę drobno szatkuję, dodaję sól i pieprz. Całość chwilę wygniatam, do czasu, kiedy kapusta puści sok. Jedną połowę jabłka ścieram na dużych oczkach, drugą na cienkie plasterki. Składniki na sos mieszam. Tuż przed podaniem do kapusty dodaję jabłka, żurawinę i sos. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszam. Od razu podaję. Smacznego ?

Zdjęcie - Surówka colesław z żurawiną i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Surówka colesław z żurawiną i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów